Optužnica

Zvorničanin proganjao sudiju zbog kojeg je osuđen na tri godine zatvora

Aleksa Jokić iz Karakaja kod Zvornika, koji je nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog prijetnji ubistvom sudiji Osnovnog suda u Zvorniku Slavku Saviću, sada je optužen i za proganjanje istog sudije!?

Optužnicu protiv Jokića podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, a potvrdio Osnovni sud u Zvorniku. Na teret mu se stavlja krivično djelo proganjanje za koje je zaprijećena novčana ili kazna do dvije godine zatvora.

U optužnici se navodi da je Jokić od 24. juna do 26. avgusta ove godine sačekivao Savića ispred zgrade u kojoj stanuje. Zgradu je i fotografisao, te se raspitivao o sudiji, a čak mu je oštetio i bravu od ulaznih vrata.

”U više navrata optuženi je kontinuirano uhodio i pratio oštećenog dok je ovaj koristio pauzu na poslu. Posmatrao ga je dok je boravio u kafiću ”Rafaelo”, zbog čega je oštećeni promijenio mjesto na koje dolazi. Međutim, optuženi se i dalje pojavljivao i pratio ga i posmatrao u kafiću ”Centar”. Svojim vozilom dolazio je i do kuće oštećenog u okolini Zvornika u kojoj živi sa porodicom”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je, zbog ranijih prijetnji koje mu Jokić upućivao, to izazivalo osjećaj tjeskobe i straha za bezbjednost kod Savića. Zbog toga je promijenio redovne navike i stalno je u strahu kada se kreće ulicom.

”Optuženi je 26. avgusta oko 21.15 časova došao pred porodičnu kuću oštećenog i pozvao ga da izađe. Kada je vidio o kome se radi, nije se odazvao na poziv, već je otišao u zaklon. U kući je tada bila i njegova bolesna supruga, što je kod oštećenog izazvalo tjeskobu i strah za vlastitu, ali i sigurnost njegove porodice”, navodi se u optužnici.

Zanimljivo je da se Jokić brani sa slobode iako ima presudu za prijetnje istom sudiji. Zbog proganjanja pritvor mu nije određen, a presuda za prijetnje nije pravosnažna i po zakonu ne može biti upućen na izdržavanje kazne. Iz te presude jasan je i motiv zbog kojeg se Jokić, inače otac troje maloljetne djece, namjerio na sudiju Savića. Razlog je bio taj što je Savić u prekršajnom postupku 2019. godine donio rješenje kojim je utvrđeno da je Jokić odgovoran za učinjeni prekršaj, odnosno krađu struje pa je novčano kažnjen sa 1.000 KM.

Zbog toga Jokić je 12. septembra 2021. godine došao do imanja sudije i vozilom nasilno ušao u dvorište. Kako Savića nije bilo kod kuće prijetnje je uputio njegovom sinu. Vikao je da njega "niko neće kažnjavati" i da će "Slavka ubiti kao pseto".

"Naći ću ga gde god da je. Ili on ili ja. Imam pravo da ti dođem u kuću, ako hoću. Ovo je demokratija. Pobiću vas sve! Ne može on mene osuđivati, ja ću njega presuditi", navedeno je u prvostepenoj presudi.

Jokić je i prije toga osuđivan, a neke presude su mu brisane iz dosijea. To je primjetilo i vijeće Okružnog suda u Banjaluci koje je u obrazloženju prvostepene presude navelo da je vidljivo da ranije kažnjavanje na Jokića nije imalo uticaj, budući da je i ranije počinio djelo s elementima nasilja i prema službenom licu.

Inače, Jokić je u novembru 2009. godine osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje. Prethodno je 2006. godine osuđen na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zatvora zbog tjelesne povrede.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.