Više nego zanimljiva priča

Zašto Svetislava Pešića zovu "Kari"?

  • 12.09.2023. 13:23

Svetislav Pešić je sa svojim sjajnim momcima obradovao naciju osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu u košarci i tako vratio srpsku košarku na sam planetarni vrh.

Iskusni stručnjak je tako ponovo dokazao kakva je trenerska veličina i zapušio mnoga usta koja nisu vjerovala ni u njega ni u njegov tim.

Košarkaši sletjeli u Beograd: Ludnica na aerodromu, građani ovacijama pozdravili heroje!

Košarkaši sletjeli u Beograd: Ludnica na aerodromu, građani ovacijama pozdravili heroje!

Srpski košarkaši će ponovo biti na balkonu ispred Skupštine, a dok odbrojavamo do veličanstvenog dočeka, evo jedne zanimljivosti.

Svečani doček za srebrne košarkaše u Beogradu

Svečani doček za srebrne košarkaše u Beogradu

Svi znaju da je Pešićev nadmak Kari, ali mnogi ne znaju kako ga je dobio.

On je napisao knjigu "Moja igra, moj put", u kojem je opisao zašto nosi baš taj nadimak! Naravno, sve je počelu u njegovom gradu.

- Ispred naše porodične kuće u Pirotu, u Novosadskoj ulici, bilo je mjesto stalnog okupljanja društva iz kraja. Tu smo kao osnovci pričali razne stvari, anegdote, prepričavali scene iz filmova koje smo gledali u bioskopu. U večernjim satima, svjetlo sa bandere činilo je da sve izgleda kao prava scena. Teatar u kom se za najmanju grešku dobijala ni manja ni veća kazna nego - nadimak - pisao Pešić i nastavio:

Otkriveno šta je u kutiji koju je nosio Aleksa Avramović

Otkriveno šta je u kutiji koju je nosio Aleksa Avramović

- U to vrijeme ko nije imao nadimak u Pirotu, taj je bio krajnje sumnjiv. Ja sam svoj zaslužio na "sceni" u našoj ulici, dok sam prepričavao jedan film u kom je igrao Hari Belafonte. Prekrstio sam ga u Kari i tako sam postao Kari. Tako me i danas zovu prijatelji - otkrio je Pešić u knjizi o karijeri.

Podsjetimo, Hari Belafonte je slavno ime američke muzičke i filmske scene.

Pratite nas i putem Vibera