Milatović - Pirc Musar

Crna Gora organizuje naredni samit Brdo-Brioni

  • Izvor: Agencije
  • 06.11.2023. 13:58

Predsjednici Crne Gore i Slovenije ocijenili su na Brdu kod Kranja da su odnosi dvaju država odlični, a Crna Gora organizovaće naredni samit Brdo-Brioni.

Jakov Milatović i Nataša Pirc Musar ocijenili su da se odnosi dvaju zemalja baziraju na principima prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške.

"Naše odnose karakteriše istorijska bliskost i iskreno prijateljstvo građana dvije države koji su, ne tako davno, bili dio iste zemlje, stare Jugoslavije i do danas zadržali osjećaj bliskosti i povjerenja. Upravo na tim čvrstim osnovama razvijamo konstruktivnu saradnju na svim bilateralnim poljima koja je ojačana savezništvom u okviru NATO-a", rekao je Milatović.

Mandić: Uradiću sve da Srbija i Crna Gora imaju najbolje odnose

Mandić: Uradiću sve da Srbija i Crna Gora imaju najbolje odnose

On je rekao da Crna Gora nikada neće zaboraviti da je upravo Slovenija prva država koja je otvorila svoju ambasadu u Podgorici, nakon obnove crnogorske državnosti.

"Zahvalni smo na vašem kontinuiranom zalaganju i podršci ostvarivanju crnogorskih spoljnopolitičkih ciljeva", poručio je Milatović.

On je zahvalio Sloveniji na afirmisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako je rekao, jedini garant stabilnosti regiona.

"Sada kada smo kao društvo riješeni da ubrzamo reforme sa ciljem što skorijeg ulaska u Еvropsku uniju, važno nam je da Slovenija bude naš glas i promoter, jer bi članstvo Crne Gore bilo pozitivan signal da je proces proširenja živ, i u tom kontekstu dobra poruka ostatku zemalja Zapadnog Balkana i istočne Еvrope", naveo je Milatović.

Amidžić: Ako ne bude podrške budžetu, slijedi privremeno finansiranje

Amidžić: Ako ne bude podrške budžetu, slijedi privremeno finansiranje

Crna Gora je na prijedlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje sljedeći samit Brdo-Brioni Procesa, a dogovoreno je da Crna Gora sljedeće godine bude domaćin velikog privrednog foruma dvaju država.

Milatović je kazao da Crna Gora posebno cijeni podršku Slovenije za izbor Podgorice za sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost i da vjeruje da je i to, uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture, važan zalog prijateljstva.

Istakao je da dve države treba da rade na jačanju ekonomske saradnje kroz veće prisustvo slovenačkih preduzeća i investicija u Crnoj Gori, jačanje robne razmjene, turističkog prometa, saobraćajne povezanosti i projekata u oblasti infrastrukture, energetike, inovacija i poljoprivrede.

Za opozicionarku u Srbiji, Srpska je

Za opozicionarku u Srbiji, Srpska je "nacionalistički entitet koji pravi probleme na Balkanu"

Zaključio je da će se na taj način, podizanjem ekonomskih odnosa na nivo kvaliteta političkih, staviti još jedan pečat na sjajnu saradnju koja će se nastaviti u narednom periodu.

Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 uz uvjerenje da će pružiti snažan doprinos očuvanju međunarodnog mira, bezbjednosti, zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenio je podgorički portal CdM.

On će se u toku dana sastati i sa predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić i potpredsjednicom Vlade i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Tanjom Fajon.

Pratite nas i putem Vibera