Crkva Svetog Jovana

Crnogorska policija zabranila služenje liturgije u pravoslanom hramu

  • 06.07.2019. 11:05

Uprava policije Crne Gore zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služenje liturgije u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja povodom Ivanjdana, prenose podgorički mediji.

Liturgija je zabranjena uz obrazloženje da je riječ o "zaštićenom lokalitetu", a na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske. 

"Pobjeda" piše da će liturgija kao i prošle godine biti služena nekoliko desetina metara dalje od sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja. 

Prema najavama, policija će obezbeđivati lituriju. 

Pojedinačno najjača albanska partija u Ulcinju "Forca" pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da liturgiju održi "na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom". 

Uprava policije Crne Gore je prošle godine zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu. 

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve. 

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.