Hrvatska

Еvropska unija dozvolila svinjokolj

  • Izvor: HRT
  • 20.12.2023. 15:44

U Službenom listu Еvropske unije danas je objavljena Uredba (ЕU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu. Uredba stupa na snagu u četvrtak 21. decembra kao i novo Rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Navedenom Uredbom sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu 'ZONU III.', koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potiče od svinja iz zone III.

Od najavljenih promjena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gd‌je se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara. Meso koje potiče od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje Republike Hrvatske.

Da li je isplativije hraniti svinju za svinjokolj, ili je kupiti

Da li je isplativije hraniti svinju za svinjokolj, ili je kupiti

Posebno ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u januaru iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Briselu u petak 15. decembra Hrvatska je prezentovala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Еvropske komisije i država članica.

Afrička kuga mijenja tradiciju - nova pravila za svinjokolj

Afrička kuga mijenja tradiciju - nova pravila za svinjokolj

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: