Trebao alkohol

Jednoruki frizer iz Maroka opljačkao piceriju u centru Zagreba

  • Izvor: 24sata.hr
  • 09.04.2024. 09:39

Nesvakidašnja krađa dogodila se u centru Zagreba. U decembru 2023. godine, oko 3 sata ujutro, frizer (23) iz Maroka opljačkao je piceriji u Varšavskoj ulici u glavnom gradu Hrvatske. Ovih dana stigla mu je presuda s Opštinskog kaznenog suda u Zagrebu. Kako navode, Marokanac je upotrebom tjelesne snage i potiskivanjem klizne staklene stijene, nasilno ušao u piceriju i uzeo šest boca alkoholnog pića Aperol, dvije bočice maslinovog ulja i četiri staklene pepeljare. Ukupna vrijednost bila je 150 evra, a snimila ga je nadzorna kamera. Time je počinio krivično djelo protiv imovine“, teškom krađom.

Osudili su ga na kaznu zatvora u trajanju jedne godine. Osuda je uslovna i kazna se neće izvršiti ako osuđeni u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo. 

U odbrani koju je Marokanac iznosio na početku dokaznog postupka, a nakon što je izjavio da se osjeća krivim, naveo je da u potpunosti priznaje djelo koje mu se stavlja na teret.

Kako je rekao, njegova želja bila je da ode u Njemačku jer je htio nešto zaraditi kako bi prehranio porodicu, a sada mu je želja ostati u Hrvatskoj jer bi se htio tu zaposliti. Čak je u jednom incidentu ostao i bez ruke. Do sada se nije bavio krađama niti je činio krivična djela. Nije nikada bio u zatvoru, piše 24sata.hr.

Djed šest godina polno zlostavljao maloljetnu unuku

Djed šest godina polno zlostavljao maloljetnu unuku

„Žao mi je zbog ovoga što sam napravio“, rekao je. Nadoknadio bi štetu vlasniku čim, kako kaže, stekne finansijska sredstva. Molio je i da ga sud blaže kazni. 

Kako navode sa suda, kao olakšavajuće okolnosti osuđenom uzeli su u obzir priznanje i žaljenje zbog počinjenog krivičnog djela, mlađu životnu dob, manju vrijednost oduzetih stvari, kao i krivičnu i prekršajnu neosuđivanost. U obzir su uzeli i da je osuđeni neposredno prije ovog događaja ostao bez ruke. 

„U ovom slučaju riječ je o incidentu u životu osuđenog, koji je neposredno prije ovog događaja ostao bez ruke i očito je tražio utjehu u alkoholu, što ga ne opravdava, ali je uzeto u obzir prilikom odlučivanja o kazni“, navode sa suda. 

Budući da je okrivljenik nezaposlen i bez imovine, sud ga je oslobodio dužnosti podmirenja troškova postupka. Piceriji mora podmiriti troškove.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: