Legrad

Opština u Hrvatskoj prodaje kuće za 25 feninga

 • Izvor: Agencije
 • 12.02.2024. 14:38

Opština Legrad, koja je posljednjih sedmica postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 0,13 evra (oko 25 feninga), već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu njegu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Načelnik opštine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi.

Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kada su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu realizovati projekat prenamjene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga.


Snimali ih: Imali polni odnos tokom koncerta pred Superboul

Snimali ih: Imali polni odnos tokom koncerta pred Superboul

U mnogim legradskim porodicama žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti jer su svi ukućani na poslu.

Opština je stoga željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom "dnevnom boravku", gdje bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i drugi pružili svu potrebnu njegu.

Nakon što su morali odustati od tog projekta, počeli su razvijati zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana.

Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom periodu, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali malo naselje za starije mještane.

Pokaže li se da projekat ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnicama.

Zbog demografske slike kasni se s takvim projektima u Hrvatskoj

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezervisan i za "dnevni boravak".


Skandal: Poslanik ležao na ulici i psovao

Skandal: Poslanik ležao na ulici i psovao

Sabolić kaže kako ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija.

"Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u cijeloj zemlji", ocjenjuje Sabolić koji ne vidi razloga zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Legrad je mirno mjesto s nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o penzionerima.

Sabolić pritom "izaziva" ostale opštine i gradove da se pridruže trci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim proračunom pretekne, važno je da Hrvatska zaista postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima, prenosi "Net.hr".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

  Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.