Hrvatska

Provokacija: Ustaški grafiti ispred pravoslavnog groblja

 • 12.02.2024. 17:18

Nepoznata lica ispisala su ustaške grafite ispred pravoslavnog groblja u naselju Sušci u Dicmu, u kojem živi tridesetak Srba, a policija preduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja činjenica.

U Dicmu, mjestu između Splita i Sinja, na putu ispred vrata koja vode na pravoslavno groblje i Hram Uspenja Presvete Bogorodice, ispisano je veliko ušato slovo "U" i skraćenice "ZDS" /"Za dom spremni/ i "NDH" /Nezavisna Država Hrvatska/, uz nacrtani krst i šahovnicu u dužini od pet metara.

Predsjednik Savjeta srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić rekao je za "Novosti" da je vrlo brzo reagovala i policija, te izrazio nadu da će vrlo brzo biti otkriveno ko je to i zašto napisao.

Načelnik opštine Petar Maretić izrazio je žaljenje što onaj ko je to učinio nema pijeteta prema pokojnicima, te napomenuo da će grafit hitno biti ispjeskaren i hemijski obrisan.

Mediji prenose da dio mještana ovaj događaj povezuje sa nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu, održanom u organizaciji takozvanog "hrvatskog pravoslavnog centra" povodom pravoslavnog Božića. Predsjednik tog udruženja, čije je sjedište u Vukovaru, Predrag Mišić zagovara osnivanje "hrvatske pravoslavne crkve". 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

  Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.