Balkan

"Stiže jedan od najjačih ciklona u posljednjih 10 godina"

  • Izvor: Indeks
  • 02.11.2023. 22:41

Prognozeri DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje mogućim gradom.

Za dio Hrvatske za sutra je izdato narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimično obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Najveće nepogode prilikom prolaska ovog ciklona očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuje i olujno nevrijeme uz jake pljuskove i umerene padavine koje mogu prouzrokovati bujične poplave, a na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Velike količine padavina očekuju se takođe i na području Slovenije, gdje će prilikom prolaska ovog ciklona (četvrtak popodne i veče te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.


Gordana prodaje nakurnjake usred Banjaluke - posao dobro ide

Gordana prodaje nakurnjake usred Banjaluke - posao dobro ide

Prognozirane količine padavina prvenstveno će prouzrokovati brz i velik porast manjih bujičnih vodotoka, kao i odvodnih kanala unutar urbanih područja.

Iz Civilne zaštite poručili su da Operativni centar prognoze DHMZ-a prosljeđuje preko županijskih centara 112 uputstva dežurnim službama i lokalnim štabovima civilne zaštite kako bi se na vrijeme osigurale sve potrebne mjere za moguće sprovođenje aktivne obrane od poplava u narednim danima.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje sektora DHMZ.a:

"Zbog prognoziranih grmljavinskih pljuskova koji lokalno mogu biti jače izraženi i praćeni obilnijim padavinama, danas na području severnog Jadrana i Gorskog kotara, a tokom noći i sutrašnjeg dana i na području Like, srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava".

Sloveniji prijete poplave, ljudima se nudi smještaj

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Tamo se, naime, očekuju obilne padavine zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka.


Jeziv snimak iz igrice prestravio roditelje banjalučke škole!

Jeziv snimak iz igrice prestravio roditelje banjalučke škole!

Noćas se očekuje nagli porast nivoa rijeka, najprije na sjeverozapadu, kasnije i drugde po Sloveniji, javlja "N1".

Slovenačka Agencija za okolinu i civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja ako sumnjaju u sopstvenu bezbjednost. Takođe im se nude smještaji u školama.

"Dolazi nam jedan od najjačih ciklona u posljednjih deset godina, molimo, sklonite se pravovremeno, čekaju nas jesenje poplave, otvorili smo domove i škole za sve one koji se kod kuće ne osjećaju sigurno“, upozorila je Agencija, prenosi "Indeks".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)