Nakon rasističkih ispada

Suspenzija za sekretara ambasade Hrvatske u Njemačkoj

  • 19.08.2019. 16:17

Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević, oko koje je izbio skandal zbog njenih rasističkih i ksenofobnih objava na Facebooku, suspendovana je i povučena iz ambasade u Berlinu, javio je "Jutarnji list".

Kako se navodi, inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentarisala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

Time se, kako se dodaje, ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu. 

Odluku o sankciji treba u postupku da potvrdi disciplinski sud.

Mađarević je na svom profilu zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila "nedostatak vlastite kulture". 

Ranije danas hrvatski mediji su objavili da bi Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova trebalo tokom dana da se izjasni o slučaju diplomate na službi u Berlinu Elizabete Mađarević posle niza rasističkih i ksenofobnih izjava koje je objavljivala na svom Facebook profilu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.