Najveći broj od osnivanja

Zatvori u Sloveniji prenatrpani, popunjenost 130 odsto

 • Izvor: Agencije
 • 29.01.2024. 13:20

Broj zatvorenika u slovenačkim zatvorima početkom ove godine premašio je 1.700, što je najveći broj od osnivanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija 1995. godine, a prosječna popunjenost zatvora procijenjena je trenutno na više 130 odsto.

Osim naglog povećanja broja zatvorenika, problem predstavlja i nedostatak  zatvorskog osoblja, prenosi Tv Slovenija.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Ursiks) najveća prenaseljenost je u ljubljanskom zatvoru, gd‌je je popunjenost nešto više od 204 odsto, a slijede Maribor sa 163 odsto,  Celje 145 odsto, a u najvećem slovenačkom zatvoru u Dobu - 125 odsto.

Navodi se i da poseban teret predstavlja kategorija zatvorenika osuđenih zbog krijumčarenja ljudi, a čiji broj premašuje više od 50 odsto pritvorenih i oko 30 odsto osuđenih.

Prošle godine pritvor je određen za 514 krijumčara.

Izmenom Krivičnog zakona sredinom juna 2020. povećane su kazne za krijumčarenje stranaca u Sloveniju sa maksimalnih pet godina zatvora na kaznu zatvora od tri do 10 godina.

Dodaje se i da zbog manjka zatvorskih službenika nema stalnog prisustva stražara već se vrše samo periodične kontrole, a da su smanjene i noćne smjene u pojedinim ustanovama.

Prema podacima Ursiks-a, sredinom decembra u slovenačkim zatvorima bilo je zatvoreno 755 stranaca iz 61 zemlje , od čega 728 muškaraca i 27 žena, što je tada predstavljalo nešto manje od 45 odsto zatvorenika.

Među zatvorenicima iz inostranstva u slovenačkim zatvorima na prvom mjestu su državljani Rumunije, Srbije, BiH, Ukrajine, Moldavije, Hrvatske, sa Kosova i Metohije, Gruzije, Severne Makedonije i Turske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska