Šukalo: Ustavni sud dokazuje da Srpska nema dobru budućnost u BiH

  • 09.06.2020. 14:55

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove Marko Šukalo izjavio je za Srnu da Ustavni sud BiH svojom novom odlukom o vojnoj imovini samo dokazuje da Republika Srpska nema dobru budućnost unutar BiH.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH da usvoji apelaciju protiv odluka Vrhovnog suda Republike Srpske i Okružnog suda u Trebinju u vezi sa knjiženjem vojne imovine - skladište Filipovići u Foči, Šukalo je istakao da je Ustavni sud BiH nastavio sa pokušajima oduzimanja vojne imovine Republici Srpskoj, donoseći još jednu u nizu šablonskih odluka.

On je dodao da je namjera Ustavnog suda da se i ta vojna imovina uknjiži na BiH.

"Nisu racionalne odluke Ustavnog suda BiH i one direktno povređuju dejtonski omjer podjele teritorije, prema kojem 49 odsto pripada Republici Srpskoj, a 51 odsto Federaciji BiH", napomenuo je Šukalo.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se stvarno izvrši knjiženje vojne imovine taj omjer bi bio narušen, što je svkakako nedopustivo, jer je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni ugovor koji ne može biti izmijenjen odlukama Ustavnog suda.

"Treba stalno podsjećati da BiH nema svoju teritoriju i ona isključivo pripada entitetima. Nakon više odluka Ustavnog suda BiH vezanih za vojnu imovinu, ali i odluke vezane za poljoprivredno zemljište Republike Srpske, jasno je da je krajnji cilj Ustavnog suda skrnavljenje Republike Srpske i oduzimanje njenih elemenata državnosti", poručio je Šukalo.

On je dodao da su trenutno u BiH ugrožena ne samo konstitutivna prava Srba, već i osnovna prava i slobode srpskog konstitutivnog naroda, a koja su garantovana Poveljom UN.

"Republika Srpska ima pravo da zaštiti svoju imovinu kako vojnu, tako i poljoprivrednu. Srpska se poziva na poštovanje dejtonskih granica i raspodjele teritorije i svaka odluka koja nije u skladu sa dejtonskom raspodjelom čini Republiku Srpsku bližom njenom samostalnom putu", rekao je Šukalo.