Nastavnike će obezbijediti Konfucijev institut

U škole u RS uvodi se kineski jezik

  • 29.11.2018. 14:00

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u Srpskoj, a sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biće potpisan sa Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u Republici Srpskoj na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašćen ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, "Sveti Sava" u Doboju, "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci, "Srbija" u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča. 

U saradnji sa Konfucijevim institutom kineski jezik izučava se i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika. 

U Gimnaziji Banjaluka u toku je i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice. 

Vlada Republike Srpske danas je donijela i odluku o proglašavanju banjom geografskog područja na teritoriji grada Bijeljina. 

Ovom odlukom definišu se granice geografskog područja koje se proglašava banjom, određuju sadržaji koji se nalaze na tom području, koji su ujedno i uslovi za proglašenje banje /prirodni ljekoviti faktor, obavljanje zdravstvene i turističko‐ugostiteljske djelatnosti/, te se određuje upravljač područja. 

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok