Saopštila inspekcija

Vrijednost piralena u granicama maksimalno dozvoljenih

  • 15.07.2019. 14:20

Laboratorijskim analizama uzoraka sedimenta iz korita rijeke Vrbas u Banjaluci utvrđeno je da su vrijednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena, u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti, saopšteno je danas iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

"Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo/a/antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna uzeta tri uzorka sedimenta iz korita rijeke Vrbas kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu. 

Republička uprava za inspekcijske poslove uputila je zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje uzorka Institutu za vode u Bijeljini, navodi se u saopštenju i dodaje da je uzorkovanje sedimenta izvršeno 19. i 20. juna. 

Prvi uzorak uzet je u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod "Vitaminke" u banjalučkom naselju Česma. 

"Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljovodonika i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija", navodi se u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.

  • 20:00 ATV Intervju: Sergej Lavrov

    ''Еkskluzivni intervju Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Govoriće o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, trenutnoj situaciji na globalnoj političnoj sceni, odnosima Rusije i Zapada, te o političkoj situaciji u BiH. Intervju vodi novinarka Darinka Petrović.

  • 20:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 21:10 Film: Еkipa (12+)

    '"Еkipa" je priča sa sjajnim humorom koja govori o ljubavi, krimi-komedija za sve generacije, ali je ujedno i prvi film koji prikazuje srpski fudbal i rivalitet između dva najveća kluba – Partizana i Crvene zvezde.

  • 22:40 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:40 Serija: Red Rok (16+) (R)

    Serija: Red Rok (16+) (R)

  • 00:40 Noćni program

    Noćni program