Ministarstvo energetike Azerbejdžana

Beograd i Baku potpisali Sporazum o isporuci gasa

  • 15.11.2023. 11:25

Azerbejdžan i Srbija potpisali su strateške dokumente u oblasti prirodnog gasa, prema kojima će Srbija naredne godine dobiti 400 miliona metara kubnih azerbejdžanskog gasa, saopšteno je iz Ministarstva energetike Azerbejdžana.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Državne naftne kompanije Azerbejdžana i Srbijagasa, kao i Ugovor o prodaji gasa.

Osim isporuke gasa, Memorandum o razumijevanju predviđa i mogućnost isporuke tečnog prirodnog gasa Srbiji, saradnju sa SOKAR-om po pitanju skladištenja gasa, nalaženje mogućnosti učešća u gasnim trgovačkim operacijama kompanije, te saradnju u izgradnji elektrana na prirodni gas.

Dokumenti su potpisani u okviru sastanka ministra energetike Azerbejdžana Parviza Šahbazova sa delegacijom koju je predvodila ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, koja je boravila Bakuu.

U saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva navodi se da je tokom tog susreta bila istaknuta značajna uloga prijateljskih odnosa predsjednika Azerbejdžana i Srbije u svestranom razvoju odnosa, zasnovanih na strateškom partnerstvu dvije zemlje, javila je azerbejdžanska agencija "Trend".

Na sastanku je ukazano na široke mogućnosti saradnje u oblasti prirodnog gasa i energije, kao i da je saradnja u oblasti energetike izuzetno značajna za podizanje bilateralnih odnosa na novi nivo.

S tim u vezi, istaknuto je da Azerbejdžan i Srbija pridaju veliki značaj partnerstvu u oblasti prirodnog gasa.

Šahbazov je rekao da je Srbija novi partner Azerbejdžana u diverzifikaciji gasnog tržišta u Еvropi, te da je ovim sporazumom prvi put udaren temelj višeplanske saradnje u oblasti gasa, uključujući i isporuke azerbejdžanskog gasa u Srbiju.

On je napomenuo da ovim sporazumom broj zemalja koje se snabdijevaju azerbejdžanskim gasom dostiže osam, što je dokaz da je Azerbejdžan pouzdan energetski partner i da se povećava njegova uloga u enegetskoj bezbjednosti.

Srpski ministar Dubravka Đedović Handanović rekla je da su odnosi Azerbejdžana i Srbije danas došli do nove etape bilateralne ekonomske saradnje, te da potpisani sporazum predviđa transport do 400 miliona metara kubnih gasa u toku naredne godine, ali da se nada da će u narednim godinama taj obim biti povećan.

- Zahvaljujući isporukama azerbejdžanskog gasa Srbiji preko interkonektora Bugarska-Srbija, koji će, kako se očekuje, početi sa radom u skoroj budućnosti, mi ćemo ostvariti naš strateški cilj u diverzifikaciji naših izvora snabdevanja, između ostalog i jačanju naše uloge kao tranzitne zemlje - navela je Handanovićeva.

Predsjednik azerbejdžanskog SOKAR-a Rovšan Nadžaf istakao je da će ugovor o gasu otvoriti novo poglavlje u saradnji te kompanije i "Srbijagasa", te ukazao na značaj uspješne realizacije sporazuma u jačanju energetske bezbjednosti Srbije, kao i odnosa dvije zemlje i kompanije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)