Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Prijetnje ratom iz Prištine destabilizuju Kosmet

  • 20.12.2019. 17:18

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sastanku u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim ukazao na posljednje prijetnje iz Prištine da će izbiti rat ako Srbija ne prizna samoproglašeno Kosovo i ocijenio da to prijeti da destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji.

Dačić je istakao da je dijalog Beograda i Prištine u prekidu i da neće biti nastavljen dok se ne ukinu takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije.

"Razmijenili smo informacije o aktuelnim političkim dešavanjima na međunarodnoj sceni. Informisao sam ga o situaciji na Kosmetu, o velikim problemima koji postoje, opstrukciji koja dolazi iz Prištine", rekao je Dačić i najavio da će Lavrov doći u posjetu Srbiji krajem marta ili početkom aprila.

Dačić je dodao da je zahvalio na podršci koju Rusija pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u međunarodnim organizacijama - glasanju u međunarodnim forumima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Rusija je uvijek na strani Srbije i to je za nas od vitalnog značaja za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Veoma važni sastanci sa pozitivnim tonom, što je pokazatelj kvaliteta našeg odnosa", rekao je Dačić.

On je naveo da je na sastanku sa ruskim ministrom inostranih poslova još jednom istaknuto da su politički odnosi na visokom nivou, možda najvišem nivou u novijoj istoriji, te je istaknut iznačaj susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina.

Govoreći o redovnom sastanku u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučnotehničku saradnju između Srbije i Rusije, koji je takođe danas održan u Moskvi, Dačić je napomenuo da je razgovarao sa kopredsjedavajućim s ruske strane potpredsjednikom ruske vlade Jurijem Borisovim.

On je dodao da je dogovoreno da sljedeća sjednica Međuvladinog komiteta bude u martu u Kazanju.

"Naša generalna ocena je da se ekonomski odnosi dobro razvijaju. Ove godine obim spoljnotrgovinske razmene će premašiti tri milijarde dolara, što je dobro jer ima tendenciju stalnog rasta iz godine u godinu", rekao je Dačić.

On je dodao da je sa Borisovim razmijenio informacije i o saradnji u oblasti energetike.

"Informisali smo se o tome kako teku ruski pregovori s Ukrajinom oko gasa, nama je to jako bitno jer dok se ne završi Turski tok ta trasa jedina vodi ka Srbiji", rekao je Dačić.

On je dodao da je bilo riječi i o drugim projektima u oblasti infrastrukture, naročito željezničke, o poljoprivredi, te da je izraženo zadovoljstvo što je potpisan Sporazum o proširenju zone slobodne trgovine na sve zemlje članice Evroazijske unije.

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.