Kolike su kazne

Dojave o bombama lažne, a panika stvarna

  • Izvor: RTS
  • 23.11.2023. 07:46

Samo prošle godine bilo je više od 1. 200 kontradiverzionih pregleda zbog dojava o bombama u Srbiji. Ivana Ramić, sudija Višeg suda u Beogradu ističe da je najvjerovatnije u najvećem broju slučajeva u pitanju krivično djelo izazivanje panike i nereda. Navodi da je za to djelo propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ramićeva kaže i da je do sada do suda došlo samo dojavljivanje o bombi od strane pojedinca.

Počelo je prošle godine sa dojavama o postavljenim bombama na letovima za Rusiju. Potom su slijedile škole, tržni centri, mostovi i pojedine javne institucije u Srbiji. Zatim je hakovan katastar, pa je na neko vrijeme sve utihnulo.

Novo pojeftinjenje goriva u BiH

Novo pojeftinjenje goriva u BiH

Talas dojava o bombama je i ovih dana. Sada su na meti osnovne škole, a u utorak je evakuisana zgrada RTS-a i Javni servis Vojvodine. 

Ivana Ramić je gostujući u Beogradskoj hronici objasnila da se pred Višim sudom u Beogradu vode krivični postupci za ta krivična djela ukoliko su učinjeni putem računarskih mreža, računarskih sistema, odnosno društvenih mreža i elektronske pošte.

Jokiću ponovo zbog sudija pao mrak na oči! Tripl-dabl nedovoljan za pobjedu

Jokiću ponovo zbog sudija pao mrak na oči! Tripl-dabl nedovoljan za pobjedu

Ukoliko to nije slučaj, ako je takvo djelo učinjeno telefonom, možda pismom ili na neki drugi način, da nije u pitanju računarski sistem, onda je to suđenje za ta krivična djela u nadležnosti osnovnih sudova, koji su u mjestu nadležnosti prema mjestu izvršenja krivičnog djela.

U najvećem broju krivično djelo izazivanja panike i nereda

U prošloj godini je bilo više od 1. 200 kontradiverzionih pregleda zbog dojava o bombama u Srbiji.

Ramićeva ocjenjuje da je najvjerovatnije u najvećem broju slučajeva u pitanju krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Ukazuje da je krivično djelo terorizma kompleksnije. Tada je, ističe, neophodno da se tokom postupka utvrdi i dokaže da je učinilac inkriminisane radnje preduzimao u namjeri da ozbiljno zastraši stanovništvo ili da državu Srbiju, stranu državu ili međunarodnu organizaciju prinudi na nešto učiniti, narušiti ukoliko to dovede do ozbiljnog ugrožavanja ustavnog uređenja, ekonomskog sistema, političkog sistema, i slično.

Izbori u Holandiji donose radikalne promjene: Vilders se vraća, čestitali Orban i Le Pen

Izbori u Holandiji donose radikalne promjene: Vilders se vraća, čestitali Orban i Le Pen

I u tom smislu, tada inkriminisane radnje mogu biti, između ostalog, otmica, uzimanje talaca, otmica vazduhoplova ili broda ili nekog drugog sredstva prevoza

"Mi pa imamo pet stavki, ukoliko su sve ispunjene, znači došlo je do panike, to je nešto što se naravno cijeni u svakom konkretnom slučaju. Da bi ovo krivično djelo postojalo, odnosno da bi učinilac koji je identifikovan kao sumnjivo lice bio oglašen krivim, neophodno je da se utvrdi da je iznosio ili pronosio lažne vesti ili tvrdnje koje su dovele, koje su izazvale paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira", precizirala je sudija.

Kulen povučen zbog salmonele

Kulen povučen zbog salmonele

Ističe da zasigurno, ukoliko dolazi do evakuacije zgrade, posebno kada su u pitanju senzibilne kategorije, djeca, to kod njih izazove mnogo više straha i panike i uznemirenosti, kod njihovih roditelja, nastavnika i profesora.

"Tako da to je nešto što se cijeni.U svakom konkretnom slučaju, ali ovde možemo, ja mislim, zasigurno govoriti o izazvanoj panici", naglašava Ramićeva.

Koje su kazne i koliko se vodi postupaka

Navodi da je za krivično djelo izazivanja panike i nereda, propisana kazna zatvora je od tri mjeseca do tri godine.

"Ono čime se mora prije svega rukovoditi je taj raspon kazne, od minimalne do maksimalno propisane. I zasigurno nikada, koliko god postoje neke otežavajuće okolnosti na strani učinioca, ne može ga osuditi na kaznu iznad propisanog maksimuma. Znači, ne može u ovom slučaju dati četiri godine", precizirala je Ramićeva.

U eksploziji vozila na mostu poginule dvije osobe, ranjen policajac

U eksploziji vozila na mostu poginule dvije osobe, ranjen policajac

Takođe, ukazuje ukoliko postoje osobite olakšavajuće okolnosti, može se ublažiti kazna i izreći ispod zakonom propisanog minimuma. 

Viši sud u Beogradu je imao 15 postupaka za krivična djela izazivanja panike i nereda, ali u nekom dužem vremenskom periodu.

Kako navodi sudija, pred posebnim odjeljenjem tog suda, takođe za borbu protiv organizovanog kriminala, je postojao jedan postupak, koji je najprije kvalifikovan kao terorizam, ali je u finalu sud bio stanovišta da je u pitanju ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

"I tu je utvrđeno da je učinilac bio u neuračunljivom stanju, tako da po samom zakonu se ne može suditi na konvencionalnu kaznu, već mu je izrečena mjera bezbjednosti i psihijatrijskog liječenja. Nedavno je postala pravnosnažna presuda za upućivanje prijetnji da će se upotrebiti bomba.  I izrečena je učiniocu uslovna presuda šest mjeseci do tri godine", rekla je Ramićeva.

Serijski provalnik iz BiH uhapšen u Španiji, sudiće mu se u Njemačkoj

Serijski provalnik iz BiH uhapšen u Španiji, sudiće mu se u Njemačkoj

Kaže i da su, sve što je do sada došlo do suda, bili pojedinačni slučajevi, upućenje, prijetnje, odnosno dojavljivanje strane pojedinca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program