Beograd

Ko će biti dio nove Vlade Srbije?

  • Izvor: ATV
  • 07.02.2024. 19:20

Pitanje broj jedan poslije potvrđivanja mandata narodnih poslanika je ko će biti dio nove Vlade.

Očekuje se da će SNS, iako ima dovoljno mandata da sam formira vlast, u koaliciju sa svojim dosadašnjim partnerima i tu ne bi trebalo da bude većih iznenađenja.

Zakonski rok je početak maja, ali predsjednik Srbije kaže – novi premijer i ministri mogli bi da počnu s radom do 20. marta.

"Mi sada moramo da brzo reagujemo i da brzo donosimo brojne zakonske odluke i norme vezano za ЕXPO i za plan rasta koji smo izložili", rekao je Vučić.

Ne žuri se s formiranjem nove Vlade zato što Ana Brnabić ne radi dobro svoj posao, poručuje Vučić.


”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

”Bašić primjetio da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

Ipak, izvjesno je, poslije sedam godina, više neće biti premijerka, a spekuliše se da bi njen nasljednik mogao da bude predsjednik SNS-a, Miloš Vučević ili ministar finansija, Siniša Mali.

Iako nisu ostvarili zavidan rezultat na parlamentarnim izborima, u SPS-u se nadaju da će zadržati dosadašnju poziciju.

"Kao što se to dešava i na lokalnom nivou, očekujemo nastavak naše saradnje i na parlamentarnom nivou, na nivou Srbije i naravno u formiranju izvršne vlasti", ističe poslanik lider SPS-a Ivica Dačić.

Kadrovska pitanja su bitna ali još je važnija politika koju će Vlada Srbije voditi u naredne četiri godine, kažu analitičari.

"Naravno da će oko tih kadrovskih politika biti i natezanja,  iako mi imamo činjenicu da SNS ima većinu ali to je takođe koalicija. Međutim, mislim da su i oni svjesni činjenice da svako pretjerano i neobrazloženo odugovlačenje ide njima na štetu. To da će se njihovi koalicioni partneri boriti za svoje interese, to je jasno", smatra sociolog Vladimir Vuletić.

Burno je počela s radom i nova zakonodavna vlast, uz incident koji je u skupštini napravio dio opozicije.


Poznato kada izlazi intervju s Putinom zbog kojeg je Amerika na nogama

Poznato kada izlazi intervju s Putinom zbog kojeg je Amerika na nogama

Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" sabotirali su održavanje konstitutivne sjednice zviždanjem i dobacivanjem. U skupštinsku salu unijeli su transparente sa natpisima poput "lopovi, vratite mandate".

Ipak, mandata se niko nije odrekao, pa ni oni koji ne priznaju izborni rezultat.

"Sve što se juče izdešavalo je način da se obezbijede 'i jare i pare'. Oni koji zaista smatraju da su izbori pokradeni, koji traže nove izbore, oni jednostavno ne ulaze u Skupštinu", dodaje Vuletić.

"U naredne četiri godine lomiće se sudbina Srbije". Ta rečenica više puta mogla se čuti od predsjednika.

Predstavljeni su programi za podizanje životnog standarda, projekti u oblasti nauke, obrazovanja, razvoja infrastrukture, kao i plan za realizaciju izložbe ЕXPO 2027.

Nova Vlada radiće i na evropskom putu, a jedan od nacionalnih ciljeva, kako se navodi, je očuvanje nezavisnosti i slobode. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.