Tema dana

Koji su izazovi pred Srbijom?

  • 02.01.2024. 20:44

Koji su to izazovi pred Srbijom kada je riječ o Kosovu i Metohiji, i da li će se Beograd suočiti sa još većim pritiscima. 

U temi dana sa sagovornikom Dejanom Miletićem, direktorom Centra za proučavanje globalizacije, analizirala je Tijana Kecman.

On je u Temi dana na ATV-u rekao i da odluka o slobodnom kretanju vozila s oznakama RKS kroz Srbiju predstavlja nastavak konstantnog pritiska.

"Radi se o konstantnom pritisku na Srbiju. Ovdje se umetnula ta tačka u Ohridski sporazum kao broj 1 i ispunjenje zahtjeva vezanog za tablicu i lična dokumenta nametnuto u stvari kao prethodnica svih daljnjih tačaka. I u tom kontekstu, Srbija da bi preduprijedila eventualne pritiske, ucjene i izvlačenje stalno međunarodne zajednice da eto Srbija nije ispunila nešto, a Kurti je raspoložen i sad će kao Kurti da ispuni ZSO. To niti je istina, niti je realno, ali eto stalni neki izgovori i stalno odlaganje da srpski narod živi na KiM bezbjedno i da u stvari ta politika nasilja i primoravanja srpskog naroda na neke Kurtijeve uslove praktično bude zamijenjena saradnjom i traženjem načina za suživot", rekao je i dodao:

"Tako da, ovo je trenutak u kome Srbija ne da želi tako šta, ili da je to utemeljeno u nekoj takvoj istini, nnego iznuđen jedan potez koji treba da posluži u dobijanju na vremenu".

Kompletnu Temu dana pogledajte u nastavku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: