Pjer Anri Binel

Ovo je francuski vojnik koji je Srbima otkrio planove NATO agresije: "Ponovo bih uradio isto"

  • Izvor: Kurir
  • 25.03.2024. 14:09

Pjer Anri Binel (71), francuski publicista i bivši obaveštajni major Francuske armije, uhapšen je u Parizu u oktobru 1998. godine i osuđen za izdaju u svojoj zemlji zbog odavanje vojnih tajni Srbima neposredno pre sukoba na Kosovu i Metohiji.

Binel je 2001. godine osuđen na dvije godine zatvora, uz još tri godine uslovne, prenijeli su tada mediji. Ostao je bez čina, a iz zatvora je pušten u proljeće 2002. godine.

Na specijalnom vojnom sudu u Parizu rečeno je da je Binel otkrio detalje NATO bombardovanja prije početka te akcije zbog čega je optužen za izdaju.

On je tada priznao da je prenio informacije, ali je negirao optužbe za izdaju, rekavši da je djelovao po naređenju francuskih obavještajnih službi.

Milenko Pavlović izvukao mlađeg kolegu i sam krenuo na 16 NATO aviona -

Milenko Pavlović izvukao mlađeg kolegu i sam krenuo na 16 NATO aviona - "Majku vam dječiju, nećete vi da ginete, ja ću"

"Napravio sam ozbiljnu grešku, ali nemam osjećaj da je to bila izdaja", rekao je on poslije presude.

Binel je tvrdio da mu je rečeno da ubijedi Srbe da je prijetnja NATO bombardovanja stvarna, osim ako ne povuku svoje trupe sa Kosmeta.

Rekao je da je primio telefonski poziv preko "linije koja je mogla biti samo vojna linija", gdje mu je rečeno da treba da ubijedi Jovana Milanovića, srpskog agenta sa sjedištem u Briselu, da je NATO ozbiljan.

"Želim da pokažem da nisam izdajnik. Želim ovo da uradim za svoju čast, za svoju porodicu koja je mnogo propatila zbog ove afere, kao i za svoje saborce koji ne razumiju kako sam mogao počiniti izdaju", rekao je on u komentarima emitovanim na francuskom radiju prije presude.

Potencijalni ciljevi NATO koje je navodno identifikovao Binel, u tom slučaju, nisu pogođeni pošto je alijansa odložila prijetnje udarima.

Tužilaštvo je tada tražilo petogodišnju zatvorsku kaznu za njega.

"Htjeli ste da budete heroj, ali ste bili izdajnik. Morate da snosite posljedice. Izdali ste svoje drugove, izdali ste svoje saveznike, izdali ste Francusku", rekla je tada državna tužiteljka Džanin Stern.

Binel je obavljao dužnost šefa kabineta predvodnika francuske delegacije pri NATO u Briselu, kada je 1. oktobra 1998. godine predao generalu Jovanu Milanoviću planove NATO za bombardovanje SR Jugoslavije, što je dovelo do toga da ova intervencija bude odložena za gotovo šest mjeseci.

Dokumenta su pokazivala buduće udare na SRJ tokom sukoba na KiM. Dok su novine navodno govorile o prosrpskim vezama u francuskoj vojsci, on se branio izjavivši da je radio po nalogu francuske obavještajne službe kako bi pokazao srpskim oficirima da je opasnost od bombardovanja realna.

Kako su Srbi nadmudrili NATO i oborili nevidljivi F-117A

Kako su Srbi nadmudrili NATO i oborili nevidljivi F-117A

U septembru 2013. godine predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ga je odlikovao zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić".

Medalju je dobio za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

"Ponovo bih pomogao Srbima, NATO bombardovanje ratni zločin"

Binel je na 25-godišnjicu bombardovanja Jugoslavije rekao da ne žali zbog onoga što je uradio i dodao je da bi sve ponovio bez obzira na cijenu koju je platio.

"Oduzeli su mi Legiju časti, ali Ratni krst ne mogu da mi uzmu jer sam ga dobio u ratu", rekao je Binel koji je jednako ponosan i na medalju "Miloš Obilić" kojom ga je odlikovala Srbija zbog svega onoga što je učinio za Srbiju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?