Narodna banka Srbije

"Priština onemogućava snabdijevanje Srba na Kosmetu osnovnim sredstvima za život"

  • Izvor: SRNA
  • 14.02.2024. 17:19

Narodna banka Srbije je sa posebnom zabrinutošću osudila ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na Kosovu i Metohiju i onemogućavanje snabdijevanja srpskog naroda osnovnim sredstvima za život.

Iz Narodne banke Srbije ponovili su da je neophodno što prije staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nezabilježene mjere koje su privremene institucije u Prištini uvele s ciljem uskraćivanja elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

"Prištinski režim svojim jednostranim i nasilnim mjerama i nepopustljivošću u njihovoj primjeni nastavlja sa grubim narušavanjem osnovnih prava i nesumnjivim pogoršanjem položaja srpskog stanovništva", saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Počasna paljba u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Počasna paljba u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

U saopštenju je istaknuto da ponovno zaustavljanje najnovijeg transporta dinara na Kosovo i Metohiju predstavlja još jednu potvrdu da navodni "napori" koje prištinske institucije preduzimaju - imaju isključivo marketinški karakter, usmjeren ka međunarodnoj zajednici kako bi se pokazala navodna posvećenost prevazilaženju "prolaznih problema u implementaciji".

Iz Narodne banke su napomenuli da je jasna namjera Prištine da, uprkos pozivima Srbije i međunarodne zajednice, počne sa primjenom politički i etnički motivisanih mjera i onemogući nesmetani pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život.

Iz ove banke su ocijenili da bi rješenje cjelokupnog stvorenog problema nesumnjivo bilo postignuto vraćanjem dosadašnjeg načina transporta dinara i obavljanja platnog prometa na Kosovu i Metohiji i primjenom dogovora o načinu obavljanja transporta dinara koji se sprovodio u prethodnih dvadesetak godina.

Višković: Ponosni smo na prijateljske i bratske veze Srpske i Srbije

Višković: Ponosni smo na prijateljske i bratske veze Srpske i Srbije

U saopštenju je ukazano da je osnovno ljudsko pravo pripadnika srpske zajednice, koji ostvaruju zaradu, penziju ili su korisnici socijalne pomoći u dinarima - da ta sredstva i prime u dinarima i dalje odluče na koji način njima raspolagati.

Privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji danas ponovo nisu dozvolile da neophodna dinarska sredstva, namijenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja svim građanima koja svoja primanja ostvaruju u dinarima, uđu na prostor Kosova i Metohije.

Nakon što su u srijedu, 7. februara, protivpravno i samovoljno zaustavile transport i distribuciju dinara na Kosovu i Metohiji, privremene prištinske institucije su ponovo nedvosmisleno demonstrirale potpunu riješenost da srpskom stanovništvu uskrate osnovna sredstva i elementarne uslove za opstanak na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.


(Foto: Lumen roma - Vlastito djelo, CC BY 3.0,/Vikimedia= 

Pratite nas i putem Vibera