Vijore se trobojke

Protest Srba na KiM

  • Izvor: Tanjug
  • 12.02.2024. 12:38

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svijetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Skup je počeo u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalištu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Sjevera KiM.

Prisutni nose zastave Srbije i transparente.

Prisutni su i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Еlek i Dragoša Milović.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

- Pozivamo čitav demokratski svijet da ih čije i ne ostane nijem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogići da živimo kao svijet normalan - rekla je Đorovićeva.


Dragana Milenković, redovni profesor Еkonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

- Dinar je opstajao ovdje i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrijednostima na kojima počiva ЕU. Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava, a ne kada treba vratiti zemljište manastiru Dečani ili imovinu građanima. Umjesto da idemo u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad - rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

- Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o čovjeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima ЕU - ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju u regionu - rekla je Milenkovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:20 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:35 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:35 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.