Djelić tragične istorije

Srbija kupila "Hitlerovu" direktivu

  • Izvor: Agencije
  • 29.11.2023. 20:03

Srbija je kupila danas u popodnevnim časovima zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je njemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Vlada Republike Srbije obezbijedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslijepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za cjelokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u 13 originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na cjelokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svom značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, njemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.


Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji.


Mladi bh. stočar uživa u svom poslu: Zvali su me u Austriju, ali neću

Mladi bh. stočar uživa u svom poslu: Zvali su me u Austriju, ali neću

Ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Republike Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obilježili period Drugog svjetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: