Predsjednik Srbije

Vučić o Rezoluciji o "genocidu" u Srebrenici: Nije lako, ali ćemo se boriti

  • Izvor: ATV
  • 29.03.2024. 18:56

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je Rezoluciju o "genocidu u" Srebrenici koja bi trebalo da bude uskoro na dnevnom redu u Generalnoj skupštini UN-a. On ističe da neće biti jednostavno, ali da će se Srbija boriti.

"Prema podacima koje dobijamo iz Generalne skupštine UN-a, očekuje se da se na dnevnom redu nađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici čiji su kopredsjedavajući te grupe prijateljstva, vjerovali ili ne, Njemačka i Ruanda", kaže Vučić.

Predlagači ove Rezolucije su Njemačka i Ruanda, a u timu su i Lihtenštajn, SAD, Velika Britanija, Holandija, Francuska, Albanija, Turska, Malezija, Irska, Slovenija, Novi Zeland, Čile, Jordan i Pakistan.

"Kada je trebalo da bude na sjednici Savjeta bezbjednosti da bude raspravljano o NATO agresiji na SR Jugoslaviju, komentar je bio zašto se vraćate u prošlost i 25 godina unazad. A onda su odlučili da nas vrate 29 godina unazad", kaže Vučić.

On ističe da je u Srbiji mnogo Bošnjaka i da Srbija osuđuje zločin u Srebrenici. 

"Ovo se donosi iz dva razloga. Jedan od tih je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske politike i spoljnopolitičke orijentacije, a drugo je da mogu muslimanima da opravdaju podršku Izraelu. 'Našli smo muslimane koje ćemo da podržimo'. Zašto sam to rekao? Zato što je jasno šta poslije toga slijedi. Iako nije pravno obavezujuće, sljedeći dan će se izaći sa inicijativom koju smo već čuli od profesora Gruhonjića, da oni koji su zasnovani na genocidu, da takve političke tvorevine ne mogu da postoje. Ovo se odnosi na Republiku Srpsku. Onda je Srbija umiješana, jer kako kažu da Srbija nije garant provođenja, ali je tu da prati poštovanje Dejtonskog sporazuma. Po Dejtonu Republika Srpska mora da postoji i niko ne može da je ukine. Dan nakon toga, na osnovu jedne proizvoljne i neobavezujuće odluke, gdje nema nikakve direktne inkriminacije protiv Srbije, tražiće ratnu odštetu", rekao je Vučić.

On ističe da je to teška situacija u koju pojedine zemlje zapada žele da dovedu Srbiju.

"To je teška situacija. Imaćete kolektivni zapad protiv sebe i značajan broj muslimanskih zemalja. Reći će da nije upereno ni protiv koga, a kažem vam da lažu. Ma koliku cijenu ja morao da platim u budućnosti. Borićemo se, mali smo. Sve ove sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dvije trećine, osim ako ne budu varali. Vidjećemo".

O procesu u Generalnoj skupštini UN-a, Vučić objašnjava sljedeće:

"Biće mnogo uzdržanih, računajte da će oni imati 27 za iz Еvropske unije. I priznavače i nepriznavače Kosova, zato je ovo i teža situacija za nas. Na tih 27 mi moramo da imamo 14 koji će biti protiv. Mnogo komplikovana situacija, mnogo teško. Sa minimalnim izgledima za nas. Naše je da pokažemo želju da se borimo za istinu, bez ponižavanja žrtava i umanjenja žrtve. Zašto rade? Žuri im se zbog američkih izbora, onoga što se dešava u Gazi, ali najvažnije zbog dešavanja u Ukrajini. Ovo nas dovodi u nemoguću situaciju jer se nalazimo na evropskom putu. Od tog puta nismo odustali, ali će nam pozicija biti sve teža i komplikovaniji", kaže Vučić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?