Džon Kirbi

Bijela kuća: Ukrajina i Izrael nisu isto, nećemo obarati ruske dronove

  • Izvor: SRNA
  • 16.04.2024. 11:16

SAD nemaju namjeru da se direktno sukobe sa ruskim snagama u ime Kijeva, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

On je istakao da SAD neće obarati ruske bespilotne letjelice i rakete ispaljene na Ukrajinu, za razliku od toga kako su američke snage zaštitile Izrael od iranskog napada prošlog vikenda.

"Znao sam da dolazi ovo pitanje. To su različiti sukobi, drugačiji vazdušni prostor, drugačija prijetnja. Američki predsjednik Džozef Bajden je od početka sukoba u Ukrajini bio jasan da SAD neće biti umiješane u taj sukob u borbenoj ulozi", rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje novinara da li bi ista taktika koju SAD koriste na Bliskom istoku mogla da se koristi u sukobu u Ukrajini.


Otkriven jedan od navodnih izraelskih planova za osvetu Iranu

Otkriven jedan od navodnih izraelskih planova za osvetu Iranu

SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle su Izraelu da odbije masivni raketni napad Irana kao odmazdu za izraelski napad na iranski Generalni konzulat u Damasku ranije ovog mjeseca.

Zapadne sile su se obavezale da će pružiti pomoć Kijevu "koliko god bude potrebno" da porazi Rusiju. Međutim, oni su više puta odbacili ideju o direktnom angažovanju protiv ruskih snaga, podsjeća "Raša tudej".

Čak je i francuska Vlada, koja nije isključila raspoređivanje trupa u Ukrajinu, jasno stavila do znanja da bi bilo kakva hipotetička misija bila u stvari rasterećenje ukrajinskih vojnika od neborbenih dužnosti, kako bi Kijev mogao da pošalje više svojih trupa na liniju fronta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.