ATV

Ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć

Bijela kuća: Uskoro ćemo ostati bez sredstava za podršku Ukrajini

 • 26.09.2023. 08:05

Sjedinjene Države bi mogle da ostanu bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedjeljama ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć, izjavio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

"Još nam je ostalo nešto sredstava. Mislim da ćemo imati dovoljno za narednih nekoliko nedjelja. Ali nedostatak dodatnih sredstava koje smo tražili će nesumnjivo uticati na našu sposobnost da podržimo Ukrajinu u jesenjim i zimskim mjesecima", rekao je portparol Bijele kuće.

Prema njegovim riječima, početak zime će zakomplikovati sukob za obje strane. 

"Zbog toga želimo da budemo sigurni da će Ukrajinci dobiti sve što im je potrebno sve dok postoje uslovi na terenu za to", naglasio je.

Naime, administracija Vašingtona je 10. avgusta zatražila od Kongresa kao dodatnu potrošnju iz saveznog budžeta u fiskalnoj 2023. godini, koja se u Sjedinjenim Državama završava 30. septembra, 13 milijardi dolara za hitnu vojnu pomoć Kijevu i 8,5 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i niz drugih zemalja u oblasti ekonomije i bezbjednosti.

Bijela kuća je krajem avgusta zatražila od članova Kongresa da prihvate inicijativu da se nakratko produži vladino finansiranje kako bi se izbeglo moguće gašenje nekoliko federalnih odjeljenja. 

Kako je tada izjavila direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Bijele kuće Šalanda Jang ta inicijativa će zakonodavcima dati vremena da postignu kompromis o budžetskim pitanjima. 

Činjenica da trenutno Kongres takođe nije odobrio budžet za predstojeću 2024. godinu je još jedna loša vijest za Ukrajinu. Ako dokument ne bude usvojen do 1. oktobra, onda će isporuke oružja Kijevu biti obustavljene.

Ranije su američki mediji pisali da se grupa republikanskih kongresmena protivila zahtjevu Bajdenove administracije da se Ukrajini dodijeli 24 milijarde dolara pomoći. Zakonodavci su tražili pojašnjenje kako su potrošena prethodno obezbjeđena sredstva.

Pratite nas i putem Vibera

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

  ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

 • 20:30 Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

  Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

 • 22:00 Serija: Nemirni (12+)

  Nemirni je srbijanska televizijska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića, Jedan pogrešan korak, a režirao ju je Darko Nikolić.

 • 23:00 Serija: Močvara (16+) (R)

  Serija: Močvara (16+) (R)