Brazil

Bolsonaro nije priznao poraz ali je odobrio predaju vlasti

  • Izvor: SRNA
  • 02.11.2022. 08:50

Odlazeći brazilski predsjednik Žair Bolsonaro u prvom javnom obraćanju poslije izbora nije priznao poraz, ali je odobrio predaju vlasti izbornom pobjedniku, ljevičaru Luizu Inasiju Lulu da Silvi.

On je rekao da su protesti njegovih pristalica plod "ogorčenja i osjećaja nepravde" povodom izbora.

Ipak, Bolsonaro je ovlastio šefa svog osoblja Kira Nugueiru da počne proces primorpedaje vlasti sa predstavnicima izabranog predsjednika Da Silve.

Bolsonaro se oglasio skoro puna dva dana nakon što je izborna komisija objavila rezultate, a ovo kašnjenje izazvalo je bojazan da bi mogao da ospori pobjedu Da Silve.

Bolsonarove pristalice su u prethodna dva dana blokirale auto-puteve, a neki su pozivali na vojni udar da bi se spriječio povratak Lule na vlast.

Odlazeći predsjednik Brazila se u obraćanju našalio, rekavši da će nedostajati novinarima i zahvalio svima koji su glasali za njega. On je istakao da će poštovati Ustav, koji predviđa prenošenje vlasti 1. januara.

Bolsonaro je rekao da demonstranti ne trebaju da uništavaju imovinu ili da sprečavaju pravo ljudi na kretanje, ali ih nije pozvao da odu kućama. 

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.