Od februara

Britanke mogu da izvade potvrdu da su izgubile trudnoću

  • Izvor: RTS
  • 27.03.2024. 02:00

Žene u Velikoj Britaniji, koje su prije 24. nedelje doživjele pobačaj, od februara ove godine imaju pravo da dobiju potvrdu kao uspomenu na svoju izgubljenu trudnoću. Pritom, ne moraju da imaju medicinski dokaz za to jer nije riječ o pravnom dokumentu, niti se sa njim dobijaju ikakave povlastice.

Lora, Holi, Lizi i Sara su govorile o svojim iskustvima i tome kako im je taj dokument pomogao da se nose sa bolom.

Parovi koji su u Velikoj Britaniji prošli kroz bolno iskustvo pobačaja, sada mogu da dobiju sertifikat, svojevrsnu pisanu potvrdu kao sjećanje na izgubljenu trudnoću.

Lora, državljanka Velike Britanije, navodi da su nakon što je pobacila 2020. godine, njen muž i ona bili skrhani, te da o tome ne pričaju često, ali da neće zaboraviti bebu koja je bila dio nje.

Ističe, međutim, da bi željela otvoreno i iskreno da razgovara sa djecom o tom gubitku.

„Moj šestogodišnji sin zna za brata ili sestru koji su umrli u maminom stomaku. Za mene je važno da imam zvanični dokument koji dokazuje da je naša beba postojala, koji možemo da stavimo u kutiju za čuvanje uspomene i o čemu ćemo moći da pričamo“, priča Laura.

U razgovoru za Bi-Bi-Si Holi je rekla da je bilo katarzično i terapeutsko iskustvo kada je zatražila četiri sertifikata za četiri bebe koje je izgubila u posljednje tri godine.

„Dokumenta dolaze u velikoj koverti. Iako ih neću uramiti ili pokazivati, činjenica da ta informacija postoji me umiruje. Frustrirajuće je kada ljekarima moram da prepričam šta mi se dešavalo. Sertifikati su dokaz da su se ta iskustva desila i potvrđuju moju traumu“, navodi Holi.

Put jedne porodice

Lizi se, pak, osjeća zbunjeno povodom izdavanja tih dokumenata, jer je tri puta pobacila, ali je samo tokom jedne trudnoće čula otkucaje srce bebe.

„Osjećam se zbunjeno u vezi sa tim da li da podnosim zahtjev za potvrdu o gubitku bebe za samo jednu trudnoću ili sve tri. Mislim da se i dalje držim poruke – da se rana (trudnoća) ne računa“, ističe Lizi.

Sara navodi da njen muž i ona nisu oklijevali da se prijave za potvrdu o gubitku bebe, jer smatraju da je on potvrda onoga kroz šta su zajedno prošli.

Dokaz o postojanju

Parovi u Britaniji mogu da podnesu prijavu za sertifikat koji potvrđuje da su izgubili bebu u period od septembra 2018. godine do danas.

Trudnica koja je imala pobačaj prije 28. nedelje, kako bi se prijavila, mora da ima najmanje 16 godina, kao i da je u vrijeme gubitka živela u Britaniji.

Žene su pozdravile uvođenje ove novine, ističući da je riječ o dokazu da su njihove bebe postojale, dok britanski ministri kažu da su do odluke došli nakon što su saslušali roditelje koji su prošli kroz bolno iskustvo.

Beba koja je rođena mrtva, nakon 24 navršene nedelje trudnoće, naziva se mrtvorođenče i njena smrt se zvanično registruje, dok se one koje su umrle prije te nedjelje, uglavnom zbog komplikacija, zvanično ne evidentira.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program