Meksiko

Dozvoljeno korištenje kokaina u rekreativne svrhe

  • 21.08.2019. 15:09

Za dvije osobe iz Kofeprisa sudija u Meksiku odobrio je upotrebu kokaina kao rekreativne droge. Ovo je prvi takav slučaj u ovoj zemlji.

Sudija je izjavio da će im biti dopušteno "posjedovanje, prijevoz i konzumiranje kokaina, ali ne i njegova preprodaja", tvrdi organizacija ''Meksiko ujedinjen protiv zločina'' (MUCD), prenosi BBC. 

Ova organizacija se bori za okončanje "rata protiv droge" koji Meksiko vodi decenijama i tu sudsku presudu nazvao je "istorijskim korakom".

Inače, jedan zvaničnik Kofeprisa izjavio je da je poduzeo korake ka blokiranju ovog sudskog naloga, koji je dostavljen još u maju. On je istakao da bi takvo odobrenje bilo van njegovog zakonskog ovlaštenja.

Presuda će stupiti na snagu samo ako vijeće sudija podrži ovu odluku. Ukoliko odobre odluku, ona će se odnositi samo na dvije osobe koje su i pokrenule ovaj predmet, a čiji identiteti nije otkriven. 

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok