Četiri člana posade se bezbjedno katapultirala

Drama ispred baze: Srušio se američki supersonični avion!

  • 05.01.2024. 07:46

Američki bombarder velikog dometa B-1B "lanser" srušio se ispred baze Еlsvort u Južnoj Dakoti, saopštili su vojni zvaničnici, napominjući da se nesreća dogodila kada je letjelica završila misiju obuke.

Vazduhoplovna baza Еlsvort potvrdila je da se desio incident, navodeći da se supersonični teški bombarder srušio oko 18 časova po lokalnom vremenu dok je pokušavao da sleti.

 

"U vrijeme nesreće, bio je u misiji obuke. U avionu su bila četiri člana posade. Sva četvorica su se bezbjedno katapultirala", navodi se u saopštenju i dodaje da je pokrenuta istraga.

Nepotvrđene slike koje su obilazile društvene mreže navodno prikazuju požar ispred vojne baze, iako zvaničnici nisu dali mnogo detalja o posljedicama nesreće.

Jedan od tri glavna strateška bombardera u američkom arsenalu, B-1B "lanser" nekada je bio među najboljim ratnim avionima Vašingtona. Mogao je da nosi nuklearno naoružanje i bio u stanju da ponese najveći teret municije i postigne najveće brzine. Međutim, B-1B je lišen nuklearnog statusa, prema Sporazumu START iz perioda Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom, pri čemu su avioni prošli i fizičku promjenu 2011. godine.

"Spoljne tačke pričvršćivanja, ili tvrde tačke, na avionu su modifikovane kako bi se spriječilo da nuklearni stubovi ikada budu pričvršćeni za mlaznjak", objasnio je narednik Brajan Hadson, B-1 menadžer avionike u "Еr Fors Global strajk komandu".

Pratite nas i putem Vibera