Južno kinesko more

Drama na moru: Kineska mornarica se "sjurila" na američki razarač

  • Izvor: B92
  • 23.03.2023. 17:23

Kineska vojska saopštila je da je razarač USS Milius ilegalno ušao u kineske teritorijalne vode, “remeteći mir i stabilnost prometnog plovnog puta”.

"Vojne snage će u svakom trenutku održati visoku pripravnost i preduzeti sve neophodne mjere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, sigurnost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru", saopštio je portparol Južne komande kineske vojske.

Na ostrva polažu pravo Kina, Tajvan i Vijetnam.

Sličan incident dogodio im se i prošle godine. Američka mornarica je odgovorila svojom izjavom.

"USS Milius izvodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije otjeran. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da lete, plove i djeluju gdje god to međunarodno pravo dozvoljava", navodi se u saopštenju.

Južno kinesko more je jedna od tačaka spora u odnosima Kine i SAD. Vašington optužuje Peking da su kineske teritorijalne pretenzije u ovim vodama nezakonite, dok Kina tvrdi suprotno.

Posljednjih godina, brodovi američke mornarice sve više prolaze kroz Južno kinesko more.

Poslije sličnog incidenta prošlog leta, SAD su saopštile da djeluju u Južnom kineskom moru po principu slobode plovidbe i da Peking, čije su tvrdnje neopravdane, ograničava to pravo.

Kina je tada rekla da ne krši nikakva prava ili slobode i optužila Sjedinjene Države da namerno podstiču tenzije.

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

    '''Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 21:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.