Vode propalu politiku

Džefri Saks: SAD gube 15 godina zaredom, dovele Ukrajinu do potpunog uništenja

  • Izvor: RT Balkan
  • 16.11.2023. 17:47

Vašington od 2008. godine forsira propalu spoljnu politiku u Istočnoj Еvropi i doveo je Ukrajinu na ivicu potpunog uništenja jer nije želio da se pozabavi legitimnim bezbjednosnim zabrinutostima Rusije u bivšoj sovjetskoj republici, tvrdi američki analitičar javne politike Džefri Saks.

"SAD gube 15 godina zaredom", rekao je Saks, nagrađivani ekonomista koji je savjetovao rusku i ukrajinsku vladu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Prema njegovim riječima, Vašington je u više navrata u posljednje dvije decenije Vašington mogao da spriječi vojni sukob, a da Kijev ne izgubi bilo kakvu teritoriju. On je podsjetio da je Moskva tražila da se NATO ne širi do njenih granica, što su američki zvaničnici odbijali da prihvate.

Sve veći razdor u Kijevu: Pokrenut krivični postupak protiv Arestoviča

Sve veći razdor u Kijevu: Pokrenut krivični postupak protiv Arestoviča

Kada je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odabrao neutralnost umjesto povezivanja sa Zapadom i pristao da produži zakup ruske Crnomorske flote za njenu pomorsku bazu na Krimu, to nije bilo dovoljno dobro za američke lidere, rekao je Saks. Zvaničnik američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland i njeni "prijatelji" su tada pomogli u rušenju demokratski izabrane vlade u Kijevu 2014. godine, što je dovelo do ukrajinskog gubitka Krima, rekao je on.

Čak ni tada, Rusija nije zahtijevala više teritorije. Umjesto toga, rekao je Saks, Moskva je željela da se Ukrajina uzdrži od granatiranja etničkih Rusa u otcjepljenom regionu Donbasa i da im da određeni stepen autonomije. Ti uslovi su uključeni u sporazum Minsk 2, koji je jednoglasno podržao Savjet bezbjednosti UN, ali su američki zvaničnici rekli ukrajinskim liderima da ne moraju da se pridržavaju sporazuma, rekao je analitičar.

U decembru 2021, ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je bezbjednosni pakt kojim se obećava da neće dalje širenje NATO-a i pregovore o postavljanju američkih raketnih sistema u istočnoj Еvropi. Odgovor SAD stigao je u januaru 2022.

Ništa od

Ništa od "srebrnog metka" za kontraofanzivu, Ukrajincima ne znače američki "abramsi"

"Nismo obavezni da o tome razgovaramo sa vama", sumirao je Saks tadašnji stav Vašingtona. "To je bio odgovor. Ne moramo da razgovaramo o NATO sa vama. To je nije vaš stvar".

Samo tri dana nakon što su ruske snage pokrenule vojnu ofanzivu na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pokušao je da riješi sukob obećavajući neutralnost, rekao je Saks. Međutim, kada je Zelenski nekoliko nedjelja kasnije postigao preliminarni sporazum sa Rusima o mirovnom rješenju, administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena je "potopila" sporazum, dodao je.

Vašington je od tada odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, u suštini produžavajući sukob, tvrdi analitičar. Ranije ove godine, Bajdenova administracija je podstakla Kijev da krene u veliku kontraofanzivu protiv ruskih snaga, što je "očigledno bilo nemoguće", rekao je Saks.

Džefri Saks: Uslovi za mirovni sporazum sa Rusijom biće daleko lošiji za Ukrajinu

Džefri Saks: Uslovi za mirovni sporazum sa Rusijom biće daleko lošiji za Ukrajinu

"Podizali su ulog 15 godina i gubili", rekao je ekonomista. "Potreban nam je novi spoljnopolitički tim, potreban nam je i novi spoljnopolitički pristup, i treba da pregovaramo prije nego što Ukrajina bude potpuno uništena", upozorio je Saks.

Saks je primijetio da su on i drugi posmatrači predvidjeli ukrajinski debakl u prvim danima sukoba. "To nije bilo teško vidjeti", rekao je. "Kako možete da pobijedite Rusiju? Bilo je veoma očigledno. Ovi ljudi jednostavno nisu mnogo pametni. Bajden, Nuland, (savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk) Saliven, (državni sekretar Еntoni) Blinken – oni su u ovome od 2014".


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.