Curenje podataka iz Pentagona

Džek Tešeira priznao krivicu, osuđen na 16 godina zatvora!

  • 04.03.2024. 18:33

Pripadnik Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država Džek Tešeira priznao je krivicu za veliko curenje povjerljivih obavještajnih podataka, koji su prošle godine objavljeni na platformi za dopisivanje Diskord.

Tešeira je bio optužen da je koristio svoju bezbjednosnu propusnicu kako bi pristupio povjerljivim podacima u vazduhoplovnoj bazi u Kejp Kodu, gdje je tada bio zaposlen.

Kako je pokazala istraga "Vašington posta", on je na Diskordu podijelio stotine klasifikovanih dokumenata, kao i svoje sažetke istih.

Tešeira je nakon hapšenja prošlog aprila izjavio da nije kriv, a njegovi advokati su proveli mjesece ispitujući dokaze, uključujući i povjerljive dokumente, koje su tužioci planirali da koriste tokom procesa.

Dvadesetdvogodišnji Tešeira je, ipak, odlučio da prizna krivicu kako bi dobio manju kaznu. Umjesto očekivane 35 godina do doživotnog zatvora, on bi iza rešetaka trebalo da provede 16 godina.

Tužioci su takođe pristali da ne traže njegovu osudu za optužbe podnesene u skladu sa Zakonom o špijunaži.

Kao dio svog sporazuma o izjašnjavanju o krivici, Tešeira će morati da razgovara sa predstavnicima ministarstava odbrane i pravde i vrati sve osjetljive materijale koji su možda ostali u njegovom posedu, prenosi Еj-Bi-Si.

Tešeira je na Diskordu objavio dokumenta koja sadrže povjerljive informacije o čitavom nizu tema, uključujući sukob u Ukrajini. On je prve dokumente objavio još u februaru 2022. godine.

Kako navodi "Vašington post", riječ je o jednom od najvećih curenja podataka u posljednjih nekoliko godina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film