Švedska

Еvropa se ledi na -40: Poginuli majka i dijete

  • Izvor: Agencije
  • 04.01.2024. 16:44

Majka i dijete, koje je zahvatila lavina u finskoj Laponiji, pronađeni su mrtve, a ekstremne hladnoće nastavljaju pogađati nordijske zemlje, piše "Gardijan".

Policija je saopštila da je djetetovo tijelo pronađeno u Puhakuru u sjevernoj Finskoj u četvrtak ujutro, u blizini mjesta gdje je majka pronađena u utorak nakon što se lavina urušila tokom skijanja.

U Švedskoj, gdje su ove sedmice zabilježene rekordno niske temperature, spasilačke službe i vojska radile su u četvrtak ujutro na oslobađanju putnika u oko 1.000 automobila zarobljenih tokom noći u snježnoj mećavi na jugu zemlje.


Ugledni vidovnjak ima loše predviđanje za Putina i papu Franju

Ugledni vidovnjak ima loše predviđanje za Putina i papu Franju

Temperature u sjevernoj Švedskoj pale su ispod -40 stepeni drugi dan zaredom u srijedu nakon što je Kvikjok-Arenjarka u švedskoj Laponiji u utorak naveče zabilježila -43,6 stepeni, što je najniža temperatura zabilježena u zemlji u četvrt vijeka.

Poplave u zapadnoj Еvropi

Еkstremno zahladnjenje poremetilo je prevoz i zatvorilo škole širom regije, dok su jaki vjetrovi i jaka kiša u zapadnoj Еvropi uzrokovali poplave i najmanje jednu smrt.

Policija u većem dijelu Danske pozvala je vozače da izbjegavaju nepotrebna putovanja, nakon što su vjetar i snijeg pogodili sjeverne i zapadne dijelove zemlje.


Nestao mladić - očajna majka moli za pomoć

Nestao mladić - očajna majka moli za pomoć

Talas hladnog vazduha iz Sibira i arktičkog područja takođe je zapljusnuo zapadnu Rusiju, a temperature u Moskvi i drugim područjima pale su na -30 stepeni, znatno ispod prosječne temperature za početak januara.

Zvaničnici u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim područjima izdali su narandžasta upozorenja o vremenu, upozoravajući stanovnike na moguće zdravstvene rizike.

U Britaniji je vozač poginuo u utorak nakon što je drvo palo na njegov automobil u zapadnoj Еngleskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: