Ostaće otvoreni do 14. januara

Finska ponovo otvorila dva od osam graničnih prelaza s Rusijom

  • 14.12.2023. 22:54

Finska je ponovo otvorila dva granična prelaza s Rusijom, nakon zatvaranja svih kontrolnih punktova u novembru.

Glavni prelazi Valima i Nirala na jugoistoku zemlje ponovo su otvoreni za saobraćaj, dok će preostali prelazi i finsko-ruska granica ostati zatvoreni, javlja Anadolija.

Granični prelazi o kojima je riječ ostaće otvoreni do 14. januara, a premijer Peteri Orpo kazao je da bi cijela istočna granica mogla ponovo biti zatvorena "ako Rusija nastavi da vrši pritisak na finsku vladu".

Orpo je dodao da je vlada donijela ovu odluku da vidi da li "ima promjene nabolje".

Podsjetimo, Helsinki je krajem novembra doneo odluku da u potpunosti zatvori sve granične prelaze sa Rusijom do 13. decembra zbog priliva migranata, za koji Finska optužuje Rusiju. Moskva, prema verziji Finske, ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje Еvropske unije i NATO-a.

Država uvjerava da ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice, organizujući grupni transport i obezbjeđujući opremu, pa čak i regrutujući ljude.

Moskva je ove navode demantovala, a kritika je uslijedila i iz Savjeta Еvrope, iz kog su rekli da ove mjere predstavljaju rizik po zdravlje migranata. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.