Stručnjak za terorizam

Galijašević za ATV: Teroristički napad u Moskvi ima potpis SAD

  • Izvor: ATV
  • 23.03.2024. 20:12
  • 24.03.2024. 08:19

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević rekao je da teroristički napad koji se dogodio u koncertnoj dvorani u Moskvi ima potpis države koja je terorizam učinila svojim vojno-političkim resursom a to su, kaže, SAD.

"Ako analizirate način kako su nastajale globalne terorističke organizacije vidjećete da su to radili Amerikanci. Mi smo uvijek govorili da je mreža mudžahedina u BiH formirana od avganistanskih veterana, zaboravljajući da su to američki veterani u Avganistanu", rekao je Galijašević u našem specijalu povodom napada koji se desio u Moskvi.

Kako je rekao, i ovaj događaj ima isti potpis.

"Svi teroristički napadi koji su se dešavali u posljednje dvije godine u svijetu dešavali su se na ukrajinsko-ruskom frontu ili u vezi sa njim - rušenje Sjevernog toga dva, ubistvo Darije Dugine i tako dalje", rekao je Galijašević.

Komentarišući navode da su za napad osumnjičeni Tadžici Galijašević naglašava da su oni bili jezgro američke vojske u Avganistanu.

"Oni čine 27 odsto stanovništva Avganistana“, rekao je.

Galijašević dodaje da nema sumnje da je ukrajinska služba učestvovala u operativnom smislu u određenim fazama terorističkog napada u Moskvi. 

"Ali ovi ljudi u američki vojnici, oni su se kretali kao vojnici, pokrivali su područja i izlaze kao vojnici, evakuisani su kao vojnici i pokušali su pobjeći ka Ukrajini. Jasno je da je ovaj napad u vezi sa Ukrajinom i sa ukrajinskim službama. Ovo je složena obavještajno-bezbjednosna i vojna operacija, ona podrazumijeva planiranje, pripremu, izbor izvršilaca, mete, logistiku, finansije, evakuaciju“, rekao je Galijašević i dodao da su teroristi došli spolja.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je u našem specijalu povodom terorističkog napada koji se desio u Moskvi da ovaj termin nije slučajno izabran.

"Kod ovakvih operacija se mnogo ranije planiraju datumi kada će biti izvršeni. Svi su očekivali i bezbjednosne službe su bile na najviše stepenu opreza u vrijeme izbora i znalo se da će nivo opreza nakon izbora da se obori i taj trenutak je izabran - poslije izbora, kada je bilo jasno da su izbori prošli dobro i bezbjedno“, rekao je Galijašević.

Galijašević je napomenuo da terorizam, pored toga što predstavlja vojnu i specijalnu operaciju, je uvijek i politička konstrukcija.

"Moramo znati šta bi krajnji organizatori mogli dobiti ovakvom akcijom - da li je cilj samo zastrašivanje ili nešto drugo“, naveo je Galijašević.

Pratite nas i putem Vibera