Situacija se zahuktava

Haos na poljsko-ukrajinskoj granici: Iz Ukrajine Poljacima stižu i prijetnje smrću!

  • 24.11.2023. 13:18

Već tri nedjelje na poljsko-ukrajinskoj granici nije mirno, a situacija se, kako se čini, zahuktava.

Naime, poljski prevoznici blokirali su tri glavna kopnena prelaza na granici sa Ukrajinom, odbijajući da propuste ostale kamione. Poljaci su nezadovoljni zbog toga što su njihove ukrajinske kolege, od početka SVO, dobile posebne povlastice, a oni ne, te stoga sada zahtijevaju ukidanje pogodnosti koje su date Ukrajincima. 

Kamiondžije u Poljskoj blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom

Kamiondžije u Poljskoj blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom

Prema pisanju TASS, Poljaci su nezadovoljni i time što je od početka ove godine u Poljsku ušlo čak 900.000 kamiona iz Ukrajine, dok je tokom ranijih godina ovaj broj iznosio svega oko 180.000. Smeta im i to što su usluge Ukrajinaca jeftinije, te se sve više klijenata i unutar Poljske odlučuje za saradnju sa ukrajinskim prevoznicima.

Zbog svega toga napetost po tom pitanju traje već više mjeseci, a nezadovoljstvo Poljaka biva sve veće.

Čak su se i poljski poljoprivrednici priključivali ovim demonstrativnim akcijama, a mediji javljaju da se razmatra češće sprovođenje ovakvih akcija.

Ipak, čini se, nisu nezadovoljni samo oni.

Šojgu: Od početka novembra Ukrajina je izgubila više od 13.700 vojnika!

Šojgu: Od početka novembra Ukrajina je izgubila više od 13.700 vojnika!

Prije nekoliko dana proteste su organizovali i prevoznici Slovačke, koji su blokirali jedan od prelaza na granici sa Ukrajinom. TASS piše da je sve urađeno u koordinaciji sa poljskim prevoznicima.

Ipak, nezadovoljni su i Ukrajinci. 

Na granici su do sada umrla dva ukrajinska vozača, tvrdi ukrajinska strana.

Ukrajinske kompanije, takođe, registruju velike gubitke jer njihovi inostrani partneri već počinju da odbijaju saradnju sa njima, piše ukrajinski portal "Strana.ua". 

TASS dodaje da na poljskoj strani granice sa Ukrajinom već postoji red dugačak oko 53 kilometara, a u pitanju su sve kamioni za prevoz robe. Zbog neprohodnosti, cijena transporta robe iz Poljske u Ukrajinu poskupela je tri puta, a ukrajinski prevoznici traže i druge rute za prevoz robe, koje su najčešće duže i samim tim skuplje.

Uz to, mediji javljaju da je blokadom granice blokiran i prevoz vojne i medicinske pomoći Ukrajini, goriva i drugih predmeta.

Zbog svega toga, poljskim prevoznicima koji stoje na granici sada stižu prijetnje, uključujući i prijetnje smrću, otkriva danas jedan od sagovornika "RIA Novosti".

SAD daje Poljskoj kredit od dvije milijarde za vojsku

SAD daje Poljskoj kredit od dvije milijarde za vojsku

"Meni i mojim drugim kolegama koji stoje na granici počele su da stižu prijetnje preko mesendžera", kaže on, a zatim dodaje da su njemu stizale prijetnje koje su se ticale kako fizičkog obračuna, tako i uništenja imovine.

"Znamo tvoje vozilo, čim uđeš u Ukrajinu u najboljem slučaju ćeš se iz nje vraćati samo u donjem vešu", samo su neke od prijetnji koje dobija ovaj sagovornik. 

On navodi da ove poruke stižu na poljskom jeziku, ali, kaže, po gramatičkim greškama se jasno vidi da to pišu stanovnici Ukrajine. 

Poljska i Ukrajina su do sada već održale pregovore, u kojima je učestvovao i predstavnik Еvropske komisije. Ipak, dogovor nije postignut, jer ЕU i Kijev nisu pristali na zahtjeve Poljske, iz koje kažu da će obratiti pažnju na zahtjeve svojih prevoznika.

Otvorena istraga zbog gej orgija: Papa Franja prihvatio ostavku poljskog biskupa

Otvorena istraga zbog gej orgija: Papa Franja prihvatio ostavku poljskog biskupa

U međuvremenu, Ukrajina sada priprema tužbu sa ciljem da joj se nadomeste ogromni finansijski gubici, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera