Tereza Mej

I dalje je moguće postizanje sporazuma o "Bregzitu"

  • 17.10.2018. 19:50

Postizanje sporazuma o "Bregzitu" i dalje je moguće, izjavila je premijer Velike Britanije Tereza Mej po dolasku u Brisel, na sastanak sa kolegama iz drugih zemalja EU.

Mejova je u Brisel stigla tri dana nakon što su razgovori stali zbog pitanja upravljanja irskom granicom. 

Lideri EU izrazili su spremnost da saslušaju Mejovu, ali se, takođe, spremaju i za razgovor o mogućnosti da Velika Britanija Uniju napusti bez sporazuma. 

Mejova nije govorila o tome da li ima nov, kreativan prijedlog koji je od nje zahtijevao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji predsjedava samitom EU, već je naglasila da je moguće postići sporazum sa Briselom i da je to u interesu Unije. 

"Ono što vidimo jeste da smo riješili većinu pitanja u vezi sa sporazumom i O izlasku Britanije iz EU, ali ostaje pitanje rezervnog plana za granicu u Irskoj", rekla je Mejova novinarima u Briselu. 

Mejova će sutra prisustvovati samitu lidera EU sa azijskim liderima, kojem će prisustvovati premijeri Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije. 

NJemački kancelar Angela Merkel ranije je ponovila da 27 lidera zauzimaju oštriji stav pred obraćanje Mejove, ali je naglasila da NJemačka želi dobre odnose sa Britanijom, te da će da se pozabavi preostalim pitanjima u vezi sa "Bregzitom" i da učini sve kako bi se sporazum postigao. 

Premijer Irske Leo Varadkar smatra da bi pregovori o novom sporazumu, u koji bi bila uvrštena sva pitanja, od ekonomije, preko bezbjednosti, do trgovine, mogli da potraju još dvije godine. 

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da smatra da je napravljen veliki napredak u pregovorima, dok je premijer Slovačke Peter Pelegrini rekao da je inače optimista, ali da danas to nije slučaj. 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.