Švajcarska

Istraga završena: Čitava porodica izvršila samoubistvo

  • 21.03.2023. 22:22

U Švajcarskoj je četvoro članova porodice teoretičara zavjere koji su vjerovali da je svijet loše mjesto umrlo u martu prošle godine nakon što su se bacili sa sedmog sprata zgrade.

Istražitelji su zaključili slučaj i obavijestili javnost da su odrasle osobe iz porodice planirale kolektivno samoubistvo, piše BBC. Porodica se prije dvije godine iz Francuske bila preselila u Švajcarsku.

S balkona stana pali su 8-godišnja djevojčica, 15-godišnji dječak, otac, majka i majčina sestra. 

Majka i njena sestra bile teoretičarka zavjere

Dječak je bio u komi, ali se sada oporavio od teških povreda. Istražitelji kažu da se ne sjeća kobnog dana. Forenzički dokazi nisu otkrili nikakve znakove borbe prije smrti, a autopsije nisu pokazale tragove opojnih sredstava u organizmu.

Nakon godinu dana istrage švajcarske vlasti sada kažu da su majka porodice i njena sestra bile teoretičarke zavjere i da su se pripremale za apokalipsu.

Nakon smrti policija je vidjela da je njihov stan pun hrane, lijekova i higijenskog materijala, brižljivo uskladištenih i organizovanih. Porodica je rijetko izlazila, a djeca su se školovala kod kuće.

Dvije sestre su imale duboko ukorijenjenu sumnju prema vladi i lokalnim vlastima i odgajale su djecu da vjeruju da je svijet neprijateljsko i loše mjesto. Pandemija covida i ruska invazija na Ukrajinu samo su ojačale njihovo uvjerenje.

Planirali kolektivno samoubistvo

Pretrage stana i elektroničkih uređaja otkrile su da je kolektivno samoubistvo pomno planirano. Istražitelji tvrde da su to i uvježbavali.

Odrasli su očito čekali pravi trenutak da odu u svijet za koji su vjerovali da će biti bolji, daleko od onoga kojeg su se bojali, stoji u policijskom izvještaju. Čini se da je posjeta policije iz Montreuxa bio pokretač odluke porodice da počini samoubistvo.

Svratili su to jutro da podsjete oca da ode na sastanak s lokalnim obrazovnim vlastima kako bi razgovarali o školovanju svog sina kod kuće nakon što nije odgovorio na nekoliko pisama.

Nisu pustili policiju unutra, a nakon nekoliko minuta su bili mrtvi. Danas su švajcarske vlasti zamolile javnost i novinare da poštuju privatnost preživjelog dječaka, piše BBC.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program