Isti stav dijeli i Luksemburg

Italija i Francuska blokiraju Bregzit, ne može bez sporazuma

  • 20.03.2019. 11:48

Italija i Francuska, jedne od zemalja koje su osnovale EU, spremne su da blokiraju odgađanje "Bregzita" na samitu Unije koji se održava 21. i 22. marta, rekao je neimenovani evropski diplomatski izvor.

Izvor je za TASS rekao da su Francuska i Italija spremne da blokiraju odgađanje istupanja Velike Britanije iz EU ukoliko ne dobiju garancije da će ova odluka obezbijediti potpisivanje sporazuma Londona i Brisela, kao i dobro organizovani izlazak iz Unije. 

Ovakav stav mogle bi da dijele i druge države zapadne Evrope, a jedna od njih je Luksemburg. 

Isti izvor navodi da većina članica Unije ne vidi smisao odgađanja "Bregzita" bez konkretnog cilja koji se može postići. 

"S obzirom na situaciju, svaki dan odgađanja povećava nesigurnost i ekonomsku štetu. Ukoliko ne vidimo jasne izglede da bi odgađanje za nekoliko mjeseci moglo garantovati postizanje sporazuma između Londona i Brisela, kasnije će bolja opcija postati 'Bregzit' bez sporazuma, uz definisanje novih pravila igre, iako smo učinili sve da izbjegnemo takav ishod", naglasio je izvor. 

Poslanici u britanskom Parlamentu podržali su prošle sedmice prijedlog Vlade o odgađanju "Bregzita". 

Pregovori o sporazumu za "Bregzit" trajali su skoro dvije godine, a započeti su 20. marta 2017. godine, kada je Velika Britanija zvanično obavijestila Brisel o planu da napusti EU.