Pišu američki mediji

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora?

  • 05.12.2023. 06:52

Izrael je pripremio planove za poplavu Hamasovog sistema tunela ispod Pojasa Gaze vodom iz Sredozemnog mora, prenosi "Wall Street Journal".

Citirajući američke zvaničnike, izvještaj kaže da su Izraelske odbrambene snage (IDF) prošlog mjeseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa al-Šati u gradu Gazi, koje su sposobne poplaviti podzemnu mrežu u roku od nekoliko sedmica pumpajući hiljade kubnih metara vode na sat u tunele.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hamasa

Zvaničnici kažu da je Izrael upozorio SAD na plan prošlog mjeseca, ali još nije odlučio hoće li ga sprovesti.

Prema izvještaju, mišljenja u Bajdenovoj administraciji bila su mješovita, pri čemu su neki funkcioneri izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok drugi kažu da podržavaju napore Izraela da uništi tunele i kažu da nema nužno nikakvog američkog protivljenja.

Skandal na košarkaškoj utakmici u Izraelu!

Skandal na košarkaškoj utakmici u Izraelu!

Među zabrinutostima navedenim u izvještaju bila je potencijalna šteta za cjevovod Gaze i tlo, ako morska voda i opasne stvari iz tunela prodru u njih.

"Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspješno jer niko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih", citira se osoba upoznata s planom.

Izraelska vojska odobrila planove za nastavak kopnene operacije u Gazi

Izraelska vojska odobrila planove za nastavak kopnene operacije u Gazi

"Nemoguće je znati hoće li to biti učinkovito jer ne znamo kako će morska voda oticati u tunelima u kojima niko prije nije bio", dodao je.

Pratite nas i putem Vibera