Ilinois

Još jedan sudija zabranio Trampu da učestvuje na republikanskim predizborima

  • 29.02.2024. 08:03

Sudija američke savezne države Ilinois Trejsi Porter zabranila je da se na glasačkom listiću na predizborima Republikanske stranke nađe ime bivšeg predsjednika Donalda Trampa, zbog njegove navodne umiješanosti u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Kako prenosi Rojters, ona je tu odluku odložila, pošto se očekuje da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu, tako da bi konačnu presudu trebalo da donese Vrhovni sud.

Trampu se otvorila šansa za predsjednički imunitet!

Trampu se otvorila šansa za predsjednički imunitet!

Organizacija "Sloboda govora narodu", koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao "istorijsku pobjedu".

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru, poručio je da je riječ o "neustavnoj presudi, na koju će se žaliti".

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se "upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.