Tvrde američki obavještajci

Kinu potresa skandal, voda umjesto goriva u raketama?

  • Izvor: B92
  • 07.01.2024. 14:45

Kineski predsjednik Si Đinping sproveo je veliku čistku u vojsci nakon što se pokazalo da korupcija u redovima podriva napore za modernizaciju oružanih snaga.

To stavlja pod znak pitanja sposobnost Kine da vodi rat, smatra američka obavještajna služba, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

U jesen 2022. godine, kineski lider je postavio "strateški cilj" da do 2027. godine transformiše oružane snage zemlje u vojsku "svjetske klase" – do stogodišnjice Narodnooslobodilačke armije. Istovremeno, kako navodi CIA, Si Đinping dao instrukcije vojsci da se pripremi za uspostavljanje vojne kontrole nad Tajvanom do 2027. godine.

Kasnije je kineski predsjednik pozvao vojsku da se "fokusira na pripremu za rat". Krajem decembra 2023. nazvao je ponovno ujedinjenje sa Tajvanom istorijskom neophodnošću. "Odlučno ćemo spriječiti svakoga da na bilo koji način odvoji Tajvan od Kine", uvjerio je Si.

Od sutra zima pokazuje zube

Od sutra zima pokazuje zube

Prema riječima sagovornika agencije, korupcija u raketnim snagama i u celom vojno-industrijskom kompleksu zemlje je toliko velika da su SAD posumnjale u sposobnost Si Đinpinga da preduzme veliku vojnu akciju u narednim godinama.

Između ostalog, kao posljedicu podmićivanja, američki obavještajci su naveli "rakete punjene vodom umjesto gorivom" i raketne silose u zapadnoj Kini sa poklopcima koji "ne funkcionišu kako treba, da bi mogli da omoguće efikasno lansiranje projektila", rekao je jedan od izvora.

"Еvo, sreće moje, naložio vam je tata badnjak": Potresne reči oca žrtava ubice sa Cetinja odjeknule

Tokom proteklih šest mjeseci više desetina visokih funkcionera Ministarstva odbrane uhvaćeno je u korupciji, što bi moglo da postane najveća čistka u redovima oružanih snaga u modernoj kineskoj istoriji, ističe Blumberg.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.