Bjesne požari

Klimatska kriza u Teksasu: 10.000 krava nestaje u plamenu

  • Izvor: Telegraf
  • 13.03.2024. 15:54

Region na krajnjem sjeveru Teksasa, koji obuhvata 26 okruga, postao je poprište najvećeg ikada zabilježenog požara u ovoj državi. Vatra se raširila na površini od više od 5.000 km2, na području koje se graniči sa Novim Meksikom na zapadu i Oklahomom na sjeveru i istoku. Vatra je izazvala ogromnu štetu, a ima i poginulih. Ipak, u najvećem broju stradaju životinje. Požar još uvijek nije potpuno pod kontrolom.

Poljoprivredne vlasti države Teksas kažu da se 85 odsto cijele populacije stoke u Teksasu nalazi upravo u ovoj oblasti koja je zahvaćena katastrofalnim požarom. Njihove trenutne procjene su da će najmanje 10.000 grla stoke umrijeti ili direktno u požaru ili će morati da budu eutanazirane zbog opekotina koje su zadobile.

Očevici svjedoče da su vidjeli dosta krava koje su još žive, ali sa spaljenim rogovima, oprljenom dlakom, vimenom u opekotinama. Kažu da je prizor životinja koje pate vrlo tužan i uznemirujući, prenosi PlantBased.

Kancelarija državnog klimatologa daje zabrinjavajuće prognoze

Požari na stočarskim imanjima i na otvorenom u kojima stradaju domaće životinje i imovina ljudi, dešavaju se posljednjih godina sve češće i češće. Kancelarija državnog klimatologa u Teksasu je 2021. godine objavila detaljan izvještaj u kome je upozorila da se narednih godina očekuje da će klimatske promjene donijeti značajno toplije i suvlje vremenske prilike koje će uvećati rizike od požara širom države.

Čak i po najoptimističnijim modelima, baziranim na trendovima za posljednjih 50-70 godina, klimatolozi predviđaju da će svaka naredna godina od 2036. pa nadalje po temperaturama biti u rangu pet najtoplijih ikada zabilježenih u istoriji.

Ovako visoke temperature i suva klima u narednim godinama bi mogle za domaće životinje na farmama u Teksasu da donesu još mnogo užasnih stradanja u požarima, ali i patnje zbog toplotnih udara. Poznato je, naime, da hiljade goveda na velikim imanjima u Teksasu vrlo često provodi život na ograđenim uzgajalištima bez ikakvog prirodnog ili vještačkog zaklona od sunca.

Stočarska industrija i klimatske promjene

Svjetski sistem proizvodnje hrane odgovoran je, po dosadašnjim saznanjima, za najmanje jednu trećinu svih emisija gasova staklene bašte koji potiču od ljudskih aktivnosti, a stočarska industrija je veliki dio ovog problema. Poljoprivredni prozvođači širom svijeta moraju da raskrče ogromne količine zemljišta kako bi uzgajali biljne kulture za ishranu stoke. Stoga stočarska industrija daje ogroman doprinos problemu deforestacije, odnosno smanjenja površina pod šumama.

Osim toga, stočarska industrija je glavni izvor emisija metana, gasa staklene bašte koji ima 28 puta veću moć zadržavanja toplote u atmosferi tokom 100 godina od ugljendioksida.

Zato se mnogi klimatolozi slažu da bi se patnja, koju ovakvim emisijama stočarska industrija nanosi i ljudima i životinjama na globalnom nivou, mogla znatno ublažiti transformacijom sistema proizvodnje hrane u pravcu veće zastupljenosti hrane biljnog porijekla.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: