Dmitrij Peskov

Kremlj o isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu: Sjetimo se Jugoslavije

  • Izvor: Sputnjik
  • 07.09.2023. 13:12

Najava da će Vašington isporučiti Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom je loša vijest, smatra portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, podsjetivši na posljedice njene upotrebe u Jugoslaviji.

"To je loše. To smo već vidjeli u novijoj istoriji Evrope, ove granate su aktivno korišćene protiv Јugoslavije. Upotreba granata je imala veoma, veoma tužne posljedice, koje su zabilježile i međunarodne organizacije. Upotreba ovih granata je rezultirala galopirajućim povećanjem broja onkoloških bolesnika i drugih bolesti. Ove posljedice se osjećaju i na narednim generacijama onih koji su na neki način došli u kontakt sa njom ili boravili u područjima gdje je to oružje korišćeno“, rekao je Peskov.

Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

Peskov je dodao i da je "ovo veoma loša vijest" i da se može očekivati ponavljanje istorije Јugoslavije i na onim ukrajinskim teritorijama gdje će se koristiti granate.

"Naravno, sva odgovornost će pasti na rukovodstvu Sjedinjenih Država koje je donijelo takvu odluku. Svi treba da budu svjesni toga“, rekao je Peskov.

SAD će isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini

SAD će isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini

Ranije je Pentagon saopštio da će SAD isporučiti projektile sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći od 175 miliona dolara.

Ruska ambasada osudila američku isporuku municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini

Ruska ambasada osudila američku isporuku municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina