Ministar spoljnih poslova

Lavrov: ЕU ide u korak sa SAD u antiruskoj histeriji

  • 19.02.2024. 19:51

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da u svojoj rusofobičnoj kampanji SAD prepuštaju primat Еvropskoj uniji, ali da će "istorija sve postaviti na svoje mjesto".

"Odavno smo prestali da se čudimo što ЕU živi svojim životom i ne brine o dobrobiti svojih građana, već o tome da ide u korak sa SAD u antiruskoj histeriji", rekao je šef ruske diplomatije, u okviru prve latinoameričke turneje na Kubi, govoreći o pripremi novih sankcija ЕU protiv Moskve.

Rusija će pozdraviti posvećenost Kube proširenju veza sa BRIKS

Lavrov je dodao da je Kuba zainteresovana za proširenje veza sa BRIKS-om, te da će ostale članice imati pozitivan stav da Havana dobije novi status u asocijaciji.

Tokom njegove posjete Havani dogovoreno je da šef kubanskog ministarstva spoljnih poslova posjeti Rusiju ove godine.

"Ruska Federacija i Kuba namjeravaju da održe sastanak bilateralne međuvladine komisije u naredna dva do tri mjeseca", rečeno je na konferenciji za novinare.

Pozvati Zapad na odgovornost za kršenje Povelje UN

Na početku svoje radne posjete Kubi, Lavrov je poručio da Zapad treba pozvati na odgovornost zbog gaženja ključnih principa Povelje UN.

"Kuba iz prve ruke zna šta je to nezakonit pritisak, potpuni embargo, koji SAD brane kao neki legitiman metod dejstava. To je neprihvatljivo za ostatak međunarodne zajednice, ali to ne sprečava Vašington. Nastojaćemo da osiguramo da osnovni principi Povelje UN budu pouzdano zaštićeni od pokušaja mijenjanja međunarodnih obrazaca. U Povelji UN se navodi da su UN osnovane na suverenoj ravnopravnosti država, tako da moramo da pozovemo na odgovornost one koji su odavno pogazili ovaj princip", rekao je on na sastanku sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.