Ruski ministar

Lavrov: Francuska nervozno reaguje na pad svog uticaja u Africi

  • Izvor: Anadolija
  • 03.02.2023. 11:21

Francuska nervozno reaguje na pad svog uticaja u Africi, izjavio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Lavrov je u Moskvi održao sastanak sa čelnicima stranke Jedinstvena Rusija zaduženim za međunarodnu saradnju i odnose s dijasporom.

Šef ruske diplomatije je posebno pozdravio sve snažniji glas Afrike u međunarodnim odnosima, rekavši da to ipak izaziva nezadovoljstvo u Parizu.

"Glas solidarnosti s Afrikom u svjetskim poslovima izgleda sve harmoničniji i pozdravljamo proces dalje emancipacije zemalja tog kontinenta. To se može vidjeti na primjeru kontinuiranog smanjenja sfere neokolonijalnog uticaja Francuske u centralnoj i zapadnoj Africi, što izaziva prilično nervoznu reakciju Pariza i koji pokazuje želju da nikome ne date ono što ste nekada smatrali svojim", kazao je Lavrov.

Istakao je da se Rusija, s druge strane, rukovodi "principom suverene jednakosti država, prema kojem svaka od država ima pravo da bira svoje partnere" kada razvija odnose s afričkim državama.

"Nastavićemo da podržavamo naše afričke kolege u njihovim pravednim zahtjevima", kazao je.

Lavrov je podsjetio da je drugi rusko-afrički samit zakazan za jul ove godine i Moskva već radi na njegovim pripremama.

"Međunarodni parlamentarni forum s učešćem afričkih partnera, zakazan za mart u Moskvi, trebalo bi takođe da bude značajan podsticaj ovim pripremama i jačanju kontakata između naših država", rekao je Lavrov.


  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.