Tenesi

Ljekari mislili da ima grip: Dječaku amputirane ruke i noge

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 14.09.2023. 22:56

Matijasu Uribeu, 14-godišnjaku iz Tenesija, amputirane su ruke i noge pošto je osjetio simptome slične gripu koji su se pretvorili u smrtonosnu bakterijsku infekciju.

Kod dječaka se sredinom juna pojavila groznica praćena mučninom i povraćanjem, a već 30. juna hitno je prebačen u bolnicu zbog srčanog zastoja, prenosi "Sportskeda".

U dječijoj bolnici u Vanderbiltu dijagnostikovana mu je upala pluća i streptokokni sindrom toksičnog šoka zbog čega su organi počeli da mu otkazuju, prenosi "Jutarnji list".


Skimpflacija - novi način varanja kupaca: Nije ni poskupljenje ni smanjenje gramaže

Skimpflacija - novi način varanja kupaca: Nije ni poskupljenje ni smanjenje gramaže

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) streptokokni sindrom toksičnog šoka definše kao rijetku bakterijsku infekciju koja rezultira septičkim šokom, otkazivanjem organa, a potencijalno i smrću.

ЕCMO uređaj omogućio je pumpanje krvi izvan Matijasovog tijela što je pomoglo srcu i plućima da zacijele, ali noge i ruke morale su se amputirati jer je dotok krvi u organe bio ugrožen.

"Ponekad kad obolite od gripa, on vas pripremi za bakterijsku infekciju. Većina djece čak ni tad ne bude bolesna kao Matijas, kod djece je to stanje izuzetno rijetko", rekla je Ketrin Bojl, asistent profesora pedijatrijske intenzivne medicine u dječijoj bolnici Vanderbilt.


Policajka je pokušala spriječiti da da autogram: Tijana Bošković oduševila svijet

Policajka je pokušala spriječiti da da autogram: Tijana Bošković oduševila svijet

Na GoFandMi stranici prikupljeno je 243.000 dolara od ciljanog iznosa od 500.000 dolara.

Navodi se da je dječak 12. jula skinut sa ЕCMO terapije nakon što mu se stanje počelo popravljati, a trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi dječije bolnice. Roditelji su 21. jula donijeli tešku odluku o amputaciji udova.

"ЕCMO mu je spasio život spasivši njegove organe, međutim, njegovi ekstremiteti nisu primali dovoljno krvi. Nakon razgovora s ljekarskim timom i iscrpljivanja svih opcija, 21. jula donijeli smo tešku odluku da mu se amputiraju noge ispod koljena i ruke iznad šake", rekli su roditelji.

Matijasova porodica nada se da će njihov sin, koji je trčao kros, igrao fudbal i svirao klavir, uskoro moći da napusti bolnicu s novim protetičkim udovima.


Ovo su uhapšeni fudbaleri Real Madrida

Ovo su uhapšeni fudbaleri Real Madrida

"Rekao sam mu da ćemo biti njegove ruke i noge dok sve ovo ne riješimo", rekao je njegov otac Еdgar Uribe.

Skrhani roditelji opisali su svog sina kao borca nesalomljivog duha i srca punog ljubavi. Matijas, kažu, želi da pohađa MIT (Tehnološki institut u Masačusetsu) kako bi mogao pozitivno da utiče na svijet.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.