"Da ne dozvoli prisustvo američkih trupa u zemlji"

Maduro poručio Еkvadoru: Ne otvarajte vrata đavolu!

  • 23.01.2024. 12:11

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro pozvao je ekvadorskog kolegu Danijela Nobou da ne dozvoli prisustvo američkih trupa u zemlji, navodeći da će ta mjera samo dovesti do "haosa i nasilja".

"Ne otvarajte vrata svoje zemlje đavolu. Recite mi, predsjedniče Noboa i narode Еkvadora, postoji li ijedna država na svijetu u kojoj su Sjedinjene Države pomogle da se stabilizuje?", prokomentarisao je venecuelanski lider najavljenu posjetu delegacije visokih zvaničnika američke vlade Еkvadoru, kako bi se bavili bezbjednosnim pitanjima.

U zemljama u koje dolaze američki vojnici, kako on kaže – vlada haos. 

"Neće Južna komanda narodu Еkvadora donijeti istinski mir i bezbjednost, uz puno poštovanje ustava", rekao je Maduro, naglašavajući da SAD nastoje da prigrabe bogatstvo zemalja i "zariju svoje kandže", kao i da gdje god se pojavi Južna komanda "stižu haos, nasilje i porast trgovine drogom".

Naime, Maduro je reagovao na vijesti da u posjetu Еkvadoru, "kako bi se ubrzala bilateralna bezbjednosna saradnja", stiže šef Južne komande Lora Ričardston.

Prošle nedjelje, ekvadorski predsjednik je izjavio da su američke vlasti spremne da  sarađuju  u "ratu" protiv kriminala – koji je u ovoj državi objavljen prije dvije nedjelje – i da će Kito dobiti podršku u tome.

Predsjednik Еkvadora Danijel Noboa izdao je dekret kojim priznaje postojanje "unutrašnjeg oružanog sukoba" u toj južnoameričkoj zemlji.

Kroz Izvršni dekret 111, predsjednik identifikuje nekoliko transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa kao "terorističke organizacije i zaraćene nedržavne aktere".

Američke zvaničnike đavolima je nazivao Ugo Čavez, koji je ovom "titulom" počastio Džordža Buša nakon američke invazije na Avganistan.

Čavez je tada nazvao tadašnjeg američkog predsjednika Džordža Buša "đavolom", a postojanje američke hegemonije izjednačio sa "prijetnjom za opstanak ljudske vrste":

"Đavo je u kući. Đavo, sam đavo. Đavo je juče došao i ovdje. Baš ovdje. Sve se i danas osjeća na sumpor", govorio je Čavez.

Karakas je prisustvo američke Južne komande u južnoameričkim zemljama ranije ocjenjivao kao "provokaciju" i "direktnu prijetnju miru i stabilnosti regiona".

Pratite nas i putem Vibera