Američka mornarica

Moćno oružje prvi put upotrijebljeno u borbi: Skidali rakete!

 • 17.04.2024. 17:07

Američka mornarica je prvi put upotrijebila standardnu raketu RIM-161 (SM-3) u borbenoj situaciji, saopštio je američki Pomorski institut. Ovu informaciju u ponedjeljak su im potvrdila dva službenika iz sektora odbrane.

Riječ je o projektilima namijenjenim za presretanje balističkih projektila, koji su u konkretnom slučaju korišćeni za obaranje balističkih projektila/raketa koje je Iran lansirao u noći sa subote na nedjelju u okviru svog napada na Izrael.

Rakete su, saznaje Pomorski institut, ispalila dva razarača klase “Arli Burk” – istoimeni “USS Arli Burk” (DDG-51) i “USS Karni” (DDG-64), čija se posada posljednjih mjeseci već dokazala u obaranju projektila koje su lansirali jemenski Huti oko Crvenog mora, prenosi Jutarnji list.

Dva broda su lansirala između četiri i sedam projektila SM-3 da presretnu iranske balističke rakete usmjerene ka Izraelu. Prema prvim izvještajima američkih medija (CNN i Foks Njuz), “USS Arli Burk” je oborio jednu iransku balističku raketu, dok je “USS Carni” oborio najmanje tri.

Oba broda lansirala su iz oblasti istočnog Mediterana iz svojih borbenih sistema “egis”, modifikovanih za praćenje i ciljanje balističkih projektila, pri čemu je ključnu ulogu igrao radar SPI-1D. Specifičnost ovih raketa, koje prema podacima iz budžeta za odbranu SAD koštaju nešto manje od 12 miliona dolara po komadu, u tome je što uništavaju balističke rakete van Zemljine atmosfere ili na njenoj ivici. Štaviše, domet oružja je toliki da može da uništi interkontinentalne balističke rakete, navodi specijalizovani vojni portal “The War zone”, koji je prvi spekulisao o mogućnosti da je američka vojska koristila rakete SM-3 u odbrani Izraela.


Same rakete SM-3 funkcionišu tako što se nakon lansiranja trostepene rakete na čvrsto gorivo, unitarna raketa ЕKV dovede do ivice Zemljine atmosfere, nakon čega se sruši na balističke rakete, koje se u tom trenutku nalaze blizu samog vrha svoje putanje. 

Kako piše “The War Zone”, rakete SM-3 su već testirane protiv većeg broja balističkih projektila, a 2008. godine korišćene su za obaranje američkog satelita čija je putanja izmakla kontroli. “Breaking Defense” je prije 10 godina pisao da Blok 1A/B varijanta rakete dostiže brzinu do 8,8 maha, a Blok IIA navodno do 13,3 maha.

Sama činjenica da su rakete SM-3 prvi put upotrebljene u borbenoj situaciji ukazuje da su Iranci u napadu koristili balističke rakete dometa do 3.000 kilometara, smatra analitičar Kris Karlson, kojeg citira Pomorski institut.

Trenutno, pored SAD, rakete SM-3 koriste Japan i Južna Koreja, a osim sa brodova, mogu se lansirati i sa kopnenih varijanti sistema “egis”.

Na kraju, treba napomenuti da izraelski PZO sistem Arrow 3, koji je takođe korišćen u odbrani od iranskog napada ovog vikenda, takođe ima mogućnost da obara ciljeve van Zemljine atmosfere, pri čemu njegovi presretači koriste kinetičku energiju da unište svoje mete.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Biznis klub

  '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.